Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Barclays Plc., Deutsche Bank AG, Bank of Nova Scotia, HSBC Holdings Plc ve Societe Generale SA'dan oluşan 5 banka, madenciler, kuyumcular ve merkez bankalarının altın alım, satım ve değerlemesinde kullandıkları 1 asırlık Londra altın göstergesini revize etmeyi düşünüyor.

Konuya dair bilgisi olan ancak revizyonun gizliliğinden ötürü adını vermek istemeyen bir kaynak, "Londra altın fiksi" olarak da bilinen göstergeyi denetleyen 5 banka, dıştan sürecin iyileştirilmesine yönelik danışmanlık arayışıyla bir yönetici komite oluşturduğunu söyledi.

1919'lardan bu yana uygulanan oran belirleme ritüeli, "altın fiksi" olarak geçiyor. Üye bankaların yetkilileri 5 dakikadan 1 saate kadar telefonda altın alım ve satımlarını görüşüyor. Ancak hâli hazırda faiz ve döviz kuru manipülasyonu soruşturmalarını yöneten Londra, Bonn ve Washington'da regülatörlerin, piyasada fiyatların belirleniş şekillerini incelemesiyle bu metod son aylarda detaylı bir şekilde inceleniyor.

Araştırmacılar henüz altın fiksinin manipüle edildiğine dair bir suçlamada bulunmasa da, ekonomist ve akademisyenler, göstergenin belirleniş şeklinin miadını doldurmuş ve kötüye kullanmaya açık olduğunu ve doğrudan düzenleme denetiminin olmadığı görüşünü paylaşıyor. Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank, geçtiğimiz hafta yayınladığı açıklamasında, altın ve gümüş fikslerini belirleyen panellerden çekilmeyi planladığını söylemişti.

Altın fiksi tartışmaları, yetkililerin Libor, Döviz ve faiz türevlerinin değerini belirlemek için kullanılan ISDAfix gibi gösterge finansal oranlarındaki manipülasyon skandallarıyla ilgilendiği dönemde çıktı.