Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'ndeki finansal varlıkların talebinin artmasıyla, uluslararası yatırımcıların çoğunun gözünde Avrupa'daki borç krizinde en kötünün geride kaldığını gösteriyor.

Bloomberg kullanıcısı analist, yatırımcı ve traderların yüzde 57'si Avrupa'daki tahvil piyasalarının artık kötüye gitmediğini söyledi. Anket sonuçları, 2 yıldır euroya ilişkin şüpheler arasında, en kötünün geride kaldığına dair ilk ifadeye işaret ediyor.

İyileşen beklentiler, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Portekiz ve İspanya'nın ortalama borçlanma maliyetlerinin bu yıl euro dönemi rekor düşüğünü kaydetmesinden görülüyor. İrlanda bu ay kurtarma programından çıkmasından bu yana ilk kez tahvil ihalesi düzenled ve Stoxx Europe 600 Endeksi 6 yılın en yükseğine tırmandı.

Yatırımcıların Euro Bölgesi tutumunun daha yapıcı olduğuna dikkat çeken Londra'daki Commerzbank AG'nin Döviz stratejisti Peter Kinsella, "Ancak temeller hâlâ zayıf" dedi.

Görünüme ilişkin endişelerinin temelinde işsizlik yatıyor. İşsizlik oranını yüzde 12.1 ile rekorda seyretmesi ve bölgenin genç nüfusunun çoğunun işsziz olmasıyla, ankete katılanların yzüde 40, Avrupa'nın büyümesi karşısındaki en büyük tehdidi "işsizlik" olarak görüyor.