Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'nın en büyük ekonomisi Çin'de imalatın beklenmedik şekilde daralmasının ardından Asya Borsaları geri adım attı; MSCI Asya Pasifik Endeksi 3 gündür ilk kez düştü.

China Contruction Bank Corp. yüzde 2.5 kayıpla Çinli bankalar arasındaki düşüşü devam ettirdi. Insurance Australia Group Ltd., ülkenin en büyük otomobil ve konut sigortacısı şirketinin büyüme tahminlerini indirmesi üzerine yüzde 3.5 değer kaybetti. Nidec Corp., duyarlı motor üreticisi şirketin tam yıllık kâr tahminini yükseltmesi ve hisse geri alım planı açıklaması sonrasında yüzde 4.5 primlendi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 14:00 itibariyle yüzde 1 kayıpla 138.61 puana geriledi. Endeksteki 10 sektör grubunun hepsi değer kaybetti. Endeks, Çin'in öncü imalat endeksinin Ocak'Ta 6 ayın en düşük düzeyine gerilediğini göstererek, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin yavaşladığının sinyalini vermesinin ardından kayıplarını genişletti.

Pekin hükümetinin ekonomiyi yeniden dengeleme ve kredi bağımlılığını azaltmaya odaklanırken, Çin'in büyümesinin toparlanmayacağını söyleyen Standard Chartered Bank'ın kıdemli yatırım stratejisti Manpreet Gill, "Çin hisseleri pahalı görünüyor ve katalizleri de yok. Çin'de devam eden reformlar, bu yıl piyasalar için zorlayıcı olacak" dedi.


HSBC Holdings Plc. ve Markit Economics'in Öncü Çin İmalat Endeksi, Aralık'taki 50.5 puanın ardından Ocak'ta 49.6 puana geriledi. Bloomberg anketine katılan 19 analistin medyan tahmini endeksin 50.3'e gerileyeceği yönündeydi. Endeksin 50 puanın altına düşmesi, daralmaya işaret ediyor.