Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Para piyasası oranlarının yükselmesi ve öncü imalat endeksinin beklenenden daha dik düşüşe işaret etmesinin ekonominin yavaşladığı endişelerini artırması üzerine Çin Borsası 3 gündür ilk kez geri adım attı.

Jiangxi Copper Co. ve PetroChina Co., metal ve petrol şirketlerindeki kayıpları devam etti. China Construction Bank Corp., finansal şirketler göstergesinin, sektörler arasında en çok değer kaybeden grup olması üzerine 2 haftanın en büyük düşüşünü kaydetti. Inner Mongolia Yili Industrial Group Co., 2013 net gelirinde yüzde 80 artış açıklaması sonrasında 5 haftanın en büyük sıçramasını yaptı. İlk halka arzının ardından bugün işlem görmeye başlayan 8 şirketten biri olan Hebei Huijin Electromechanical Co., işlemleri durdurulmadan önce yüzde 45 değerlendi.

Şanghay Bileşik Endeksi, Şanghay saati ile 13:09 itibariyle yüzde 0.5 kayıpla 2,040.87 puana geriledi. HSBC Çin Öncü İmalat Endeksi imalatın 6 aydır ilk kez daralabileceğine işaret ederek, yüksek faiz ve yüksek getirili yatırım ürünlerinde temerrüt riskiyle karşı karşıya olan ekonomideki riskleri artırdı.

Kötü ekonomik verilerin geçici düzeltmelere neden olabileceğini ancak uzun vadeli etkisinin olmayacağını söyleyen Şanghay'daki Central China Securities'in stratejistlerinden Zhang Gang, ekonominin iyi durumda olmadığını, ancak bunun beklendiğini belirterek, "Düşük noktaya ulaştık ve hükümet likiditeyi gevşetiyor" dedi.

Şanghay endeksi, merkez bankasının finansal sisteme Çin Yeni Yılı tatilindeki nakit talebini karşılamak için 42 milyar dolar enjekte etmesinin ardından para piyasası oranlarının kayıplarını genişletmesiyle dün 2 ayın en büyük rallisini kaydetmişti. Ülke borsaları 31 Ocak-6 Şubat arasında tatil sebebiyle kapalı olacak.