Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Hazine, yetki verdiği Citigroup, HSBC ve Morgan Stanley aracılığıyla 2014 yılı dış borçlanma programı çerçevesinde 2,5 milyar dolarlık 2024 vadeli tahvil ihracı gerçekleştirdi.

Hazine'den yapılan yazılı açıklamaya göre, 22 Mart 2024 vadeli tahvilin kupon oranı yüzde 5,75, yatırımcıya getirisi ise yüzde 5,85 oldu. İhraç, Hazine Müsteşarlığı tarafından bugüne kadar uluslararası sermaye piyasalarında tek seferde yapılan en yüksek miktarlı tahvil ihracı özelliği taşıyor. Tahvile 35 farklı ülkeden toplam 300'ün üzerinde yatırımcıdan, ihraç tutarının yaklaşık 4 katı talep geldi. Tahvilin yüzde 66'sı ABD'deki, yüzde 10'u İngiltere'deki, yüzde 12'si diğer Avrupa ülkelerindeki, yüzde 10'u Türkiye'deki ve yüzde 2'si ise diğer ülkelerdeki yatırımcılara satıldı.

Söz konusu tahvil ihracı ile birlikte 2014 yılı dış borçlanma programı kapsamında uluslararası sermaye piyasalarında gerçekleştirilen ihraç miktarı 3,14 milyar dolara ulaşırken, 2014 borçlanma programının yaklaşık yüzde 50'si tamamlandı.

İhraca ilişkin tutar 29 Ocak 2014 günü Hazine'nin hesaplarına girecek

Açıklamada, tahvile gelen talebin miktarı, yatırımcıların sayısı ve coğrafi dağılımının çeşitliliği, uzun vadeli yatırım yapan nitelikli yatırımcı sayısının yüksekliği ve toplam ihraç içinde yabancı payının yüzde 90 düzeyinde gerçekleşmesi, uluslararası yatırımcıların Türkiye ekonomisine olan güveninin güçlü bir göstergesi olduğu belirtildi.