Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:20'de güncellendi)

Rus rublesi, Türkiye ve Güney Afrika merkez bankalarının faiz artırma kararlarının, gelişen ülke para birimlerini desteklemekte başarısız olması ile sepet karşısında rekor düşüğe geriledi.

Rus rublesi, merkez bankasının piyasa operasyonlarını tamamlamasının ardından, Moskova saati ile 18:01'de, sepet karşısında yüzde 1.2 değer kaybederek, kapanış bazında rekor seviye olan 40.9632'ye inerken, merkez bankasının piyasa işlemlerini sona erdirdiği saat olan 18:00'de 40.9332 seviyesindeydi. Şubat 2027 vadeli ruble bazındaki tahvilin faizi ise 14 baz puan artarak yüzde 8.39'a geldi.

Türk Lirası ve Güney Afrika randı, bu ülkelerin merkez bankalarının faiz artırma kararlarına rağmen geriledi. Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin 22 Mayıs'ta tahvil alımlarının azaltılabileceğine yönelik ilk sinyali vermesinden bu yana, gelişen ülke piyasalarından yatırımcıların çıkışları yaşanıyor. Fed bugün iki günlük toplantısını sonlandırarak tahvil alım programına yönelik kararı açıklayacak, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri Fed'in alımları önümüzdeki altı toplantının her birinde 10 milyar dolar azaltılmaya devam edeceği yönünde.

Helsinki'de bulunan Danske Bank A/S stratejistlerinden Vladimir Miklashevsky, "Fed'in atacağı adımların beklentisi ile, ABD doları gelişen ülke para birimlerinden çok daha çekici görünüyor. Yüksek volatilite gelişen piyasalar için klasikleşen bir durum ve merkez bankalarının bu konuda yapabileceği bir şey yok" ifadelerini kullandı.

Moskova'da bulunan BCS Financial Group para yöneticilerinden Dmitry Dorofeev'e göre ise, Rusya merkez bankası rublenin bugün yaşadığı düşüşü yavaşlatmak için 2.8 milyar dolar kadar bir harcama yapmış olabilir. Bu rakamın resmileşmesi, bankanın Eylül 2011'den bu yana yaptığı en büyük müdahale olarak kaydedilebilir.

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, bugün yapılan bir hükümet toplantısı sırasında, merkez bankasının faiz artırımı yapmaması gerektiğini söyledi. Banka Aralık ayında, bir önceki ayda enflasyonun beklentilerin üzerinde hızlanmasına rağmen üst üste 15. ayda faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 5.5'te tutmuştu.

Ruble dolar karşısında yüzde 1.2 gerileyerek 35.170 seviyesine gelirken, euro karşısında ise yüzde 1.1 kaybetti ve 48.0060 oldu. En aktif işlem gören 20 gelişen ülke para biriminin endeksi, yüzde 0.4 geriledi.

(17:20'de güncellendi)