Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(12:50'de güncellendi)

Batı Teksas ham petrolü (WTI), distile petrole olan talebin ABD ham petrol stoklarındaki ikinci haftalık artışla dengelenmesiyle yükselerek, Ocak ayı için 2010'dan beri en büyük aylık düşüşünü azalttı.

Vadeliler New York'ta yüzde 0.6 kadar yükseldi. Enerji Enfermasyon İdaresi (EIA) verilerine göre, distile talebi ABD'deki soğuk havalarla yaklaşık altı senenin zirvesine çıktı. EIA verileri ayrıca, ham petrol stoklarının geçen hafta 6.4 milyon varil tırmandığını gösterdi. Bloomberg anketine göre, stokların 2.25 milyon varil artması bekleniyordu.

"ABD'de aşırı soğuk havalar rafineri ürünleri talebi arttırıyor ve bunun ham petrol stoklarını azaltacağı öngörülüyor," diyen Amsterdam merkezli ABN Amro Bank NV'nin enerji ekonomisti Hans van Cleef, "Fed'in tahvil alımı azaltımına devam ettiğini görüyoruz. Bir noktada ABD'deki toparlanmanın ivme kazanması daha güçlü dolara yol açacak ve bunun da emtia fiyatları üzerinde etki yaratması bekleniyor," diye ekledi.

Mart vadeli WTI, Nymex'te 56 sent artışla Nymex'te 97.92 doları buldu ve Londra saatiyle 09:31'de varil başına 97.85 dolardan işlem gördü. Tüm vadelilerin işlem hacmi son 100 gün ortalamasının yüzde 29 altında seyretti. Fiyatlar bu ay yüzde 0.6 geriledi.

Mart vadeli Brent kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe'da 32 sent artışla varil başına 108.15 doları buldu. Dün 10.49 dolar olan Brent ile WTI arasındaki fark bugün 10.25 dolar olarak kaydedildi.

(12:50'de güncellendi)