Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır fiyatları, Çin'deki imalatın düşmesi ve Fed'in tahvil alımını azaltmasıyla düşüşün 7. gününe girerek Haziran'dan bu yana en büyük aylık gerilemesine doğru ilerliyor.

Üç ay vadeli bakır kontratı Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 0.2 kayıpla 9 Aralık'tan bu yana en düşük gün içi seviye olan ton başına 7,110 dolara indi. Kontrat Tokyo saatiyle 11:43'te 7,113 dolardan işlem gördü.

HSBC Çin İmalat Endeksi Ocak'ta Aralık'taki 50.5 puandan 49.5 puana gerileyerek, Bloomberg beklentisi olan 49.6 puanın da altında kaldı ve gerilemeye işaret etti. Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) iki gün süren Ocak ayı toplantı sonrasında, parasal genişleme (QE) olarak bilinen tahvil alım programını aylık 75 milyar dolardan 65 milyar dolara düşürdü ve kademeli olarak azaltma planına bağlı kaldı.

Seul merkezli Korea Exchange Bank Futures Co.'nun yetkilisi Chae Un Soo, "Yatırımcılar Çin'in yavaşlayan ekonomik büyümesini, Fed'in tahvil alımını azaltmasını ve düşen LME stoklarını değerlendiriyor," diye görüş bildirdi.

Resmi verilere göre, LME stokları yüzde 1.2 düşüşle Aralık 2012'den bu yana en düşük seviye olan 318,800 tona geriledi.

Mart vadeli bakır kontratı New York merkezli Comex'te yatay seyrederek pound başına 3.2375 dolardan işlem gördü. Nisan vadeli bakır kontratı Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda yüzde 0.7 kayıpla ton başına 50,680 yuana (8,368 dolar) geriledi.

LME'de alüminyum ve kurşun yatay seyrederken, kalay, çinko ve nikel düştü.