Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

HSBC Çin İmalat Endeksi'nin daralması ve Fed'in teşvikleri 10 milyar dolar daha azaltması üzerine Asya Borsaları düştü. MSCI Asya Pasifik Endeksi 8 ayın en büyük aylık düşüşünü kaydetmeye hazırlanıyor.

Satışlarının yüzde 83'ünü yurtdışında gerçekleştiren otomobil üreticisi Honda Motor Co., Japon ihracatçılarının, yenin dünkü seansın kapanışında güçlenmesi üzerine yüzde 2.5 değer kaybetti. Dünyanın borsada işlem gören en büyük şarap üreticisi olan Treasury Wine Estates Ltd., kazançlarının düştüğünü söylemesinin ardından yüzde 20 ile rekor kayıp verdi. Çelik üreticisi Hitachi Metals Ltd., analistlerin tahminlerinin üzerinde kâr açıklamasının ardından Tokyo'daki seansta yüzde 5.1 değerlenerek, Asya Pasifik Endeksi'ndeki kazançlara öncülük etti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Hong Kong saati ile 14:07 itibariyle yüzde 1.5 aşağıda 134.65 seviyesinde seyrediyor. Tüm sektör gruplarının düştüğü endeks Ocak'ta yüzde 4.7 ile Mayıs'tan bu yana en büyük aylık düşüşünü kaydetti. Endeksteki düşüşte, Çin'de beklenenden zayıf gelen veriler ve gelişen piyasa paralarındaki satışlar etkili oldu.

İlerleyen zamanlarda Fed'in tahvil alımlarının devam etme ihtimali göz önünde bulundurulduğunda, gelişen piyasalardaki uzun pozisyonların kısa vadede baskı altında kalacağına dair neredeyse hiç şüphe olmadığını söyleyen Perpetual Ltd.'ın yatırım piyasaları araştırma müdürü Matthew Sherwood, "Gördüğümüz şey, risklerin küresel piyasalarda yeniden fiyatlaması" dedi.