Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Kriz kahini lakaplı ekonomist Nouriel Roubini, Türkiye'nin de yer aldığı kırılgan beşli ülkelerine yönelik iyimser konuştu.

Roubini, Project Syndicate sitesine yazdığı makalede, “Kırılgan beşli olarak bilinen ülkelerin borç krizi ya da bankacılık krizi yaşama riskinin hâlâ çok düşük olduğunu savundu.

Kırılgan beşlideki serbest döviz kuru rejiminin, para birimleri ve bankalarını korumaları adına önemli bir savaş silahı olduğuna dikkat  çeken Roubini, "Bu ülkelerden pek çoğu da oldukça sağlam bankacılık sistemleri yürütüyor. Her ne kadar kamu ve özel sektör borçları yüksek olup, yükselmeye devam etse de kriz riski çok az” dedi.

Gelişen piyasalara yönelik iyimserliğin artırılması gerektiğini vurgulayan Roubini, "bu ülkelerden çoğu güçlü makroekonomik, finansal ve politik yapılara sahip. Daha da ötesi, orta vadede, aralarında kırılgan beşli ülkelerinin de yer aldığı pek çok gelişen ülke, şehirleşme, sanayileşme ve kişi başına geliri artırma gibi konularda güçlü kalmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

Roubini ayrıca “tüm gelişen ülkeleri tek bir sepette değerlendirmek adil değil, farklı bakış açılarıyla bakmak gerekiyor” dedi.