Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, dünyanın en büyük tüketicisi Çin'deki imalatın yavaşlamasından sonra düşüşün 9. gününe girerek Ocak 1996'dan beri en uzun kayıp serisini kaydetti. Alüminyum 4 senenin en düşük seviyesinden işlem gördü.

Üç ay vadeli bakır kontratı Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 0.4 kadar gerileyerek ton başına 7,035 doları buldu ve Tokyo saatiyle 10:31'de ton başına 7,045 dolar olarak kaydedildi. Kablo ve borularda kullanılan metal Ocak'ta Haziran'dan beri en sert düşüşünü kaydederek yüzde 4 gerilemeyle, 2013'teki yüzde 7.2'lik kaybını genişletti.

Çin Lojistik ve Satın Alma Federasyonu ve resmi istatistik kurumunun açıkladığı satın alma yöneticileri imalat endeki 50.5 puan ile Aralık'taki 51 puanın altında geldi, ancak HSBC Çin İmalat Endeksi gibi daralmaya işaret etmedi. LMEX altı sanayi metali endeksi geçen ay yüzde 3.7 düşüşle, 2010'dan bu yana en kötü yıl başlangıcını gerçekleştirdi.

Tokyo merkezli Nihon Unicom Inc.'nin araştırma genel müdürü Hiroyuki Kikukawa, "Bakır, geçen haftaki gelişen piyasalar sorunlarının talep endişelerini derinleştirmesiyle, Çin'in ekonomik büyümesinden etkileniyor," diye görüş bildirdi.

Türkiye, Hindistan ve Güney Afrika'daki merkez bankaları geçen hafta faiz arttırmalarına rağmen gelişen piyasa paralarındaki geçen ayın yüzde 3'lük kaybını önleyemediler.

Mart vadeli bakır kontratı New York merkezli Comex'te yüzde 0.1 gerilemeyle pound başına 3.1955 dolardan işlem gördü. Nisan vadeli bakır kontratı Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda 30 Ocak'ta yüzde 0.2 düşüşle ton başına 50,950 yuanı (8,405 dolar) buldu. Çin piyasaları tatil nedeniyle 6 Şubat'a kadar kapalı kalacak.

Londra'da alüminyum 31 Ocak'ta, Temmuz 2009'dan beri en düşük seviye olan ton başına 1,698.25 dolar olmasından sonra yatay seyirle ton başına 1,706 dolardan işlem gördü.

LME'de çinko, kurşun ve nikel de düşerken, kalay işlem görmedi.