Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'de imalat büyümesindeki yavaşlamanın, küresel ekonomik toparlanmanın bozulduğu endişelerini artırması üzerine Asya Borsaları Ocak ayındaki kayıplarını Şubat'a da taşıdı. Nikkei 225 Endeksi 2013'ün sonundan bu yanaki kayıplarını yüzde 10'a geliştirdi.

Hokkaido Electric Power Co., zarar öngörmesinin etkisiyle yüzde 9 değer kaybederek MSCI Asya Pasifik Endeksi'ndeki kayıplara öncülük etti. Penfolds Grange şaraplarının üreticisi Treasury Wine Estates Ltd., kazançlarının düştüğünü söylemesinin ardından yüzde 3.6 değer kaybetti ve geçtğimiz haftaki yüzde 20'lik düşüşünü genişletti. Fabrika robotları üreticisi Fanuc Corp., beklentinin üzerinde gelen sipariş rakamları üzerine yüzde 3.3 değerlendi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 15:11 itibariyle yüzde 1.1 kayıpla 133.30 puana geriledi. Endeks 5 Eylül'den bu yana en düşük kapanışını kaydetmeye hazırlanıyor. Değer kazanan her hisseye karşılık 3 hissenin değer kaybettiği endeks Ocak'ta yzüde 4.6 düşüşle 3. ayını da ekside tamamladı. Çin'den gelen beklentinin altındaki veriler ve gelişen piyasa paralarındaki sert satışların etkisiyle geçtiğimiz ay dünya genelinde hisselerin değeri 1.9 trilyon dolar düştü.

Kayıpların bulaşıcı olduğunu söykeyen Singapur'daki Standard Chartered Plc'nin baş yatırım stratejisti Steve Brice, "Kesinlikle kriz olmayacak ancak kısa vadeli zayıflık devam edecek gibi görünüyor" dedi.