Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Bu ülkede hiç kimse faiz artışının ekonomiye faydalı olacağını beklemiyor ve öyle bir şey de söylemiyor. Biz kalıcı ihtimali olan faizin ülkemizin, büyümesinde ve istihdamında iyi birşey olmadığının altını çiziyoruz" dedi.

Zeybekci, D-8 Genel Sekreteri Seyid Ali Muhammed Musavi'yi kabul etti.

Zeybekci, kabulde yaptığı konuşmada,Türkiye'nin D-8'in kurulmasında liderlik rolü üstlendiğini söyledi. Türkiye'nin D-8 ülkeleriyle ticaretinin artan bir seyir izlediğini kaydeden Zeybekci, "Türkiye'nin D-8 ülkelerine ihracatı 2,9 milyar dolardan 15 milyar dolara çıkmıştı. Ama 2013 yılında bu 8,8 milyar dolara gerileyerek toplam ihracatımız içinde yüzde 6'lık paya düştü. Biz bunun mevsimsel ya da olağanüstü bir hal olduğunun farkındayız. İnşallah önümüzdeki süreçte bu rakam çok daha farklı boyutlara gidecek" ifadelerini kullandı.

Zeybekci, D-8'in kendi içindeki ticaretinin de istenen seviyeye gelmediğinin altını çizerek, "D-8 ülkeleri 1 milyarın üzerindeki nüfusu teşkil etmesine rağmen, kendi içindeki toplam ticareti 2018 yılında 500 milyar dolara çıkarmak gibi bir hedef belirledi. Şu andaki mevcut durumda bu hedefe biraz uzak olduğumuzun farkındayız. Bundan sonra çok yoğun çaba göstermeliyiz" diye konuştu.

D-8 ülkeleri arasında imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşmalarının hayata geçirilmesi noktasında istekli olduklarını vurgulayan Zeybekci, kendilerinin bu anlaşmaları 2011'de yürürlüğe koyduklarını, sadece Nijerya tarafında küçük bir engel bulunduğunu, bunun da aşılabileceğini dile getirdi.

-İhracat hedefine ulaşılacağına inanıyorum-

Yılın ilk ihracat rakamlarının açıklandığını anımsatan Bakan Zeybekci, söz konusu rakamın bugüne kadarki ocak ayı rakamları açısından da rekor olduğunu belirtti.

Bu yıl 166 milyar dolarlık ihracat hedefinin çok rahatlıkla geçilebileceğini kaydeden Zeybekci, "Şu anda ülkemizde yaşanan ekonomik gelişmeler de ihracatımızı artış yönlü destekler halde" dedi.

Basın mensuplarının enflasyona ilişkin sorularını da yanıtlayan Zeybekci, "TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarının detaylarını tam olarak görmemekle beraber, ana ve ara tüketim malları ve hammaddelerde uzun vadeli enflasyon yaratacak bir şey olmadığını gördüm bu sevindirici. Şubat, Mart gibi tekrar düzelerek, enflasyon hedeflerine doğru pozitif gelişmeler yaşanacaktır" diye konuştu.

Zeybekci, Merkez Bankasının yaptığı faiz artırımı konusunda da bunun kalıcı ve uzun vadeli olmadığını ifade ederek, Türkiye'nin Hazine olarak, devlet olarak uzun vadede faizlerinde belirgin bir artışın şu ana kadar olmadığını ve yakın gelecekte olmayacağını görüyoruz. Bu ülkede hiç kimse faiz artışının ekonomiye faydalı olacağını beklemiyor ve öyle bir şey de söylemiyor. Biz kalıcı ihtimali olan faizin ülkemizin, büyümesinde ve istihdamında iyi bir şey olmadığının altını çiziyoruz" ifadelerini kullandı.

Zeybekci, ayrıca büyümeye ilişkin şu anda bir risk görmediğini de sözlerine ekledi.

- 500 milyar dolarlık hedef-

D-8 Genel Sekreteri Seyit Ali Muhammed Musavi de Zeybekci'yi yeni görevinden dolayı kutlayarak, D-8 için Türkiye'nin çok önemli olduğunu belirtti. Musavi D-8 için 2014 yılının çok önemli olduğuna dikkat çekerek, organizasyonun 9. zirvesinin Türkiye'de yapılacağını kaydetti.

D-8 ülkeleri arasındaki ticaretin 2018 yılında 500 milyar dolara çıkma hedefi olduğunu anımsatan Musavi, "Bu hedef çok büyük bir hedef. Bazen benim uykularımı da kaçırıyor. Fakat organizasyon içerisindeki ülkelerin potansiyelini göz önüne aldığımızda bunun başarılabilecek bir hedef olduğunu görüyorum".

Musavi ayrıca D-8 ülkeleri arasında imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşmalarının da hayata geçirilmesi için bu yıl çalışma yapacaklarını sözlerine ekledi.