Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in kıdemli kredi yöneticileri ile 3 ayda bir yaptığı ankete göre, ABD'deki bankaların, şirket ve tüketicilerden gelen kredi talepleri arttı ve bankalar kredi standartlarını gevşetti.

Fed anketi, Amerikan bankalarının birçok şirket ve tüketici kredisi için kredi şartlarını gevşettiğini ve son 3 ayda ortalama kredi talebinin arttığını gösterdi.

Anket, bankaların, ticari gayrimenkûl, tüketici ve her büyüklükteki şirket için sektör kredileri, kredi kartları, otomobil kredileri ve bireysel krediler dahil olmak üzere birçok kredi sınıfında kontrolleri gevşettiğine işaret ederken, mortgage kredisi talepleri azaldı.

Fed raporu, geçtiğimiz hafta aylık tahvil alımlarını 75 milyar dolardan 65 milyar dolara indirmeye karar veren Fed politika yapıcılarının daha güçlü ekonomik büyüme tahminlerini destekliyor. Fed yetkilileri bu yıl büyümenin yüzde 2.8 ila 3.2 olmasını bekliyor.

Makul oranda kredi büyümesi kaydedilirse, bunun ilerleyen ekonomik hıza da kısa sürede yansıyacağını söyleyen TD Securities'in ABD araştırma ve strateji başkan yardımcısı Millan Mulraine, "Bu toparlanmanın eksik parçası kredilerde devamlı toparlanma" dedi.

Bankalar aynı zamanda 2014 için görünümde ilerleme bekliyor. Bankaların yüzde 20 ila 40'u, birçok şirket kredisindeki kusurlalrın bu yıl azalmasını beklediklerini söylerken, yüzde 40'ı mortgage kredilerindeki zarar yazma ve kusurların düşeceğini tahmin ediyor.