Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:00'te güncellendi)

Altın New York'ta, yatırımcıların ağırlıklarını küresel ekonomik büyümenin sendeliyor olabileceği endişesi yerine, azalan fiziki talebe vermeleri sonucu, değer kaybetti. Palladyum son bir ayın en düşük seviyesini görmesinin ardından fazla değişmedi.

Altın dün, ABD'de ISM verisinin imalat sanayinde yavaşlama olduğunu işaret etmesinin ardından küresel hisse senetlerinin değer kaybetmesi ve gelişen ülke para birimlerindeki satış dalgasının derinleşmesinin etkisi ile yüzde 1.6 yükselerek 23 Ocak'tan bu yana en hızlı kazancını gerçekleştirdi. UBS AG, şimdilik, rallilerde satış yapmaya devam edeceğini kaydetti.

Altın geçen yıl, bazı yatırımcıların metalin değer koruma niteliğine olan güvenlerini yitirmeleri sonucu yüzde 28 değer kaybetti ve Fed geçen hafta varlık alımlarını 10 milyar dolar daha azaltacağını açıkladı. Metal Ocak ayında, düşük fiyatların özellikle Asya'da fiziki talebi artırması ve gelişen piyasa paralarında ve küresel hisse senetlerindeki kayıpların altına yönelik alternatif yatırım talebini güçlendirmesi sonucu yükseldi. Çin'de Yeni Yış tatili 6 Şubat'ta sona eriyor.

Londra'da VTB Capital analisti Andrey Kryuchenkov, "Küresel hisse senedi piyasasının daha da düşmesi ve dolardaki küçük çaplı düzeltme, altındaki iyileşmeye yardımcı oldu," dedi ve "Yatırımcıların altının yükseleceğine pek ikna olmaması ve gevşeyen fiziki talep dikkate alındığında, aşağı yönü tercih ediyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde0.5 düşüşle ons başına 1,253.30 dolara geriledi. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 27 altındaydı. Spot altın yüzde 0.3 düşüşle ons başına 1,253.53 dolara geriledi.

ETF Varlıkları

Altın destekli exchange traded fonlarındaki varlıklar, Bloomberg verilerinin gösterdiği üzere, Ekim 2009'dan bu yana en düşük seviyesi yakınında. UBS bugünkü raporunda, beş yıl önce yaptıkları ETF yatırımlarını azaltmak ya da bundan çıkmak isteyenlerin, bunu halihazırda gerçekleştirdiklerini söyledi.

Mart vadeli gümüş kontratları, yüzde 0.3 düşüşle ons başına 19.355 dolara geriledi. Mart vadeli palladyum fazla değişmeyerek ons başına 703.75 dolarda kaldı. Metal dün düşüşünü sekizinci güne taşıyarak 2011'den bu yana en uzun süreli düşüş dönemini yaşadıktan sonra, ons başına 698.60 dolar ile 27 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Nisan vadeli platin yüzde 0.4 düşüşle ons başına 1,381.60 dolara geriledi.

Madencilik odası, Güney Afrika'da 23 Ocak'ta başlayan grevin ülkeye günlük 36 milyon dolar maliyet getirdiğini kaydetti. Güney Afrika'da en büyük platin üreticileri  Anglo American Platinum Ltd., Impala Platinum Holdings Ltd. ve Lonmin Plc, 23 Ocak'tan bu yana süren grevi sonlandırmak için sendikaya yeni bir teklif sunmaya hazırlanıyor. Maden işçcileri sendikası Association of Mineworkers and Construction Union, platin tesislerinde 70,000'den fazla üyelerini dün bilgilendirdiklerini kaydetti.

(15:00'te güncellendi)