Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcıların küresel ekonomik görünüme ilişkin endişelerle riskli varlıklardan uzaklaşmasıyla yenin dolar karşısında değerlenmesi üzerine Japon Topix Endeksi 8 ayın en sert düşüşüne işaret etti.

Topix Endeksi'ndeki 33 sektör grubunun hepsi en az yüzde 2.1 düştü. Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp. yüzde 5.7 değer kaybetti. Nippon Paint Co., 102 milyar yen değerinde hisse satacağını söylemesi sonrasında yüzde 21 geriledi. gemi ve sanayi makinaları üreticisi Hitachi Zosen Corp., kâr tahminini yüzde 60 düşürmesinin ardından yüzde 18 değer kaybetti.

Topix Endeksi yüzde 4.8 kayıpla 1,139.27 puana geriledi ve 13 Haziran'dan bu yana en sert düşüşünü kaydetti. Endeks 8 Ocak'Taki zirvesinden yüzde 13 geriledi. Nikkei 225 Endeksi dün 30 Aralık'taki zirvesinden yüzde 10 kayıp vermesinin ardından yüzde 4.2 düşüşle 14,008.47 puana indi. Yen, dün dolar karşısında yüzde 1 güçlenerek 20 Kasım'dan bu yana en yüksek kapanışını yapmasının ardından bugün 100.84 seviyesinden işlem görüyor. ABD'de imalatın beklentinin altında gelmesi küresel hisselerdeki satışları destekledi.

Çok az insanın bu yılın ilk ayında yüzde 10'un üzerine düşüş öngördüğünü, ancak yıl sonundaki ralli ve 2013'teki yükseliş göz önünde bulundurulduğunda, geri çekilmeden bahsedildiğini söyleyen Vantage Capital Markets'ın kurumsal hisse türevleri müdürü Stuart Beavis, "Bu zamana kadar bu yıl uzun vadeli yatırımlardan çok fırsatçı oyuncuların güdümünde ilerledi. Aşağı indikçe, daha fazla fon uzun vadeli çekirdek yatırımlara bakacak" dedi.