Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de beklenenden daha zayıf gelen imalat verisinin, küresel hisselerin değerinden bu yıl 2.9 trilyon dolar eriten satışları genişletmesi üzerine Asya Borsaları 8 ayın en sert düşüşünü kaydetti.

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp., yenin dolar karşısında güçlenmesi ve şirketin ABD'deki satışlarının beklenenin üzerinde düşmesi üzerine yüzde 5.7 değer kaybetti. Japon Topix Endeksi yüzde 4.8 ile 8 Ocak'taki zirvesinden yüzde 13 gevşdi. Newcrest Mining Ltd., altının güçlenerek değerli metalin üreticilerini yukarı taşıması sonrasında yüzde 4.7 primlendi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Hong Kong saati ile 14:03 itibariyle yüzde 3.6 aşağıda 130.39 puandan işlem görüyor ve 30 Ağustos'tan bu  yana en düşük kapanışını kaydetmeye hazırlanıyor. Endeksteki 10 sektör grubunun hepsi düştü ve işlem hacimleri birçok büyük piyasanın normal seviyesinin yüzde 50 üzerindeydi. Endeks Ocak'ta Çin'in beklentinin altında gelen verileri ve gelişen piyasa paralarındaki düşüşün etkisiyle yüzde 4.6 gerileyerek 2009'dan bu yana en kötü yıl başlangıcını yaptı.

Zayıf birkaç verinin ardından piyasaların birkaç gün ya da hafta geri adım atmaya karar verebileceğini söyleyen Sidney'deki White Funds Management'ın fon  yöneticilerinden Angus Gluskie, "Daha gelecek haberler olabilir. İnsanlar Çin ve bazı gelişmekte olan ülkelerden kaynaklanacak risklere karşı tetikte ancak çok az insan bunun çok ileri  gideceğini düşünüyor" dedi.