Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-ABD özel sektör istihdamı beklenenden az arttı

ABD'de açıklanan özel sektör istihdamı verisine göre, şirketler, normalden daha soğuk seyreden hava şartlarının ABD iş gücü piyasasındaki ilerlemeyi kısıtlaması ile, Ocak ayında beklenenden daha az istihdam sağladı.

ADP Araştırma Enstitüsü verilerine göre, özel sektör istihdamı Ocak ayında 175,000 artarken, Aralık ayı verisi aşağı yönlü revize edilerek 227,000 oldu. Bloomberg anketine katılan 40 ekonomistin tahmin medyanı, 185,000 artış olacağı yönündeydi.

-ABD'de ISM imalat dışı endeksi yükseldi

ABD'de imalat dışı ISM endeksi Ocak ayında beklenenin üzerinde genişledi. Endeks 53'ten 54'e yükseldi. 50'nin üzerindeki değerler genişlemeye işaret ediyor.

Bloomberg anketine katılan 78 ekonomistin tahmin medyanı endeksi 53.7'ye yükseleceği yönündeydi. Tahmiler 52 ile 55 arasında değişiklik gösterdi. Bugünkü veriler dahil olmamak üzere, endeks resesyonun sona erdği Haziran 2009'dan bu yana 53.8 ortalaması yakaladı. 

-Fed/Plosser: QE'yi daha hızlı azaltmalıyız

Philadelphia Fed Başkanı Charles Plosser, işsizlik oranının yıl sonuna kadar yüzde 6.2'ye gerileyerek, merkez bankasının daha hızlı tahvil alımı yapmasına olanak sağlayacağını, ekonominin de böylece yüzde 3 oranında büyüyeceğini beklediğini söyledi.

Politika yapıcılar 85 milyar dolar olan aylık varlık alımlarını, Aralık ve Ocak ayı toplantılarında 10'ar milyar dolar düşürerek 65 milyar dolara çekti. Plosser ekonominin hızlanmaya devam etmesi durumunda bunun yetersiz olabileceğine dikkat çekti.

Bu yıl politika kararlarında oy hakkı bulunan Plosser, "Güçlenen ekonominin yansıması olarak, benim tercihim tahvil alım programını daha hızlı geri çekmek. Gelişen ekonomi ile orantılı bir şekilde genişlemeci politikaların derecesini azaltmaya başlamalıyız" ifadelerini kullandı.

-Moody's Meksika'nın notunu yükseltti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Meksika'nın "Baa1" olan devlet tahvili kredi notunu "A3"e yükseltti, görünümü durağanda bıraktı.

Moody's, bugün Meksika'nın "Baa1" olan devlet tahvili kredi notunu "A3"e yükseltti ve notun durağan görünümünü korudu.

Moody's karara gerekçe olarak ülkede geçen yıl onaylanan yapısal reformlarla birlikte büyüme potansiyelinin ve mali temellerinin güçlenmesini gösterdi.

-Moody's: Borç limiti ABD'nin notunu etkilemez

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, borç tavanı limitindeki son sürenin ABD tahvillerinin "AAA" olan notunu ve durağan görünümünü etkileyecek gibi görünmediğini belirtti.

Moody's açıklamasında, borç tavanının arttırılabileceği ifade edildi. Borç limitinin artırılmaması durumunda da hazinenin borç faizini ödemeye devam edeceği kaydedilen açıklamada, borç tavanı artırılmasa bile hazinenin faiz ödemelerine öncelik vereceği vurgulandı.

Açıklamada, "Borç tavanı limitindeki son süre ABD tahvillerinin 'AAA' olan notunu ve durağan görünümü etkileyecek gibi görünmüyor" ifadesine yer verildi.

-Fitch: Abenomi 2014'te bankaları daha az destekleyecek

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Japonya Başbakanı Shinzo Abe tarafından uygulanan politikaların (Abenomi) 2014 yılında Japon bankaları büyümesini daha az destekleyeceğini bildirdi.

Fitch'in resmi internet sitesinde yaptığı açıklamada, Japonya bankalarının kendi güçlü karlılıklarını bu yıl sürdürmesinin muhtemel olmadığı belirtildi.

-ABD hisseleri "veriler" ile dalgalı seyrediyor

ABD hisseleri, Standard & Poor's 500 Endeksi'nin Haziran'dan bu yana en büyük düşüşten dün toparlanmasının ardından, özel sektör istihdamın beklenenden az artmasının hizmet sektöründeki ilerlemeyi dengelemesi ile dalgalanıyor.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.3 gerileyerek New York saati ile 15:05'te 1,750.36 puan oldu. Dow Jones endeksi ise 6.46 puan, yani yüzde 0.1'den az bir düşüşle 15,438.78 puanda. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 20 üzerinde seyretti.

-Avrupa hisseleri "veriler" ile hafif yükseldi

Avrupa hisseleri, yatırımcıların ABD'de hizmet sektörü büyümesinin hızlandığı ve özel sektör istihdamının gerilediğini gösteren verilere ağırlık vermesi ile, son dört günde ilk defa yükseldi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1 yükselerek günü 318.04 puandan tamamladı. Gelişen piyasaların tökezlemesi ve Fed'in ikinci kez tahvil alımı azaltımına gitmesiyle, gösterge endeks 22 Ocak'taki 6 yılın zirvesinden yüzde 5.5 düştü.

-Altın "büyüme endişelerinden"  destek buluyor

Altın New York'ta, yatırımcıların yavaşlayan fiziki talep yerine dikkatlerini küresel ekonomik büyümenin teklemekte olduğuna ilişkin endişelere çevirmelerinin ardından yükseldi. Palladyum, yaklaşık üç yılın en uzun süreli düşüş dönemini gerçekleştirdikten sonra değer kazandı.

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.3 yükselerek, New York saati ile 08:39'da, ons başına 1,267.10 dolara çıktı. İşlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 15 altındaydı. Spot altın yüzde 1 değer kazanarak ons başına 1,267.39 dolara ulaştı.

-Dolar "özel sektör istihdam" ile geriledi

Dolar, ABD'de özel sektör istihdamının Ocak ayında beklenenden az yükseldiğini gösteren veri sonrasında ülke ekonomisindeki toparlanmanın dengesiz olduğu düşünceleri ile, yen karşısında geriledi

Dolar yen karşısında yüzde 0.5 düşerek New York saati ile 09:04'te 101.15 yen olurken, dün yüzde 0.7 kazanç sağlamıştı. Yen euro karşısında dün 136.23 ile 22 Kasım'dan bu yana zirveye yükselmesinin ardından, bugün de yüzde 0.5 sıçradı ve 136.74 yen seviyesine geldi. Euro, dolar karşısında büyük bir değişiklik yaşamadı ve 1.3516 dolardan işlem görüyor.