Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'nın Mitsubishi gibi en büyük ticarethaneleri, düşen emtia fiyatları ile başa çıkmanın yolunu ararken, güneydoğu  Asya'daki güçlü otomobil talepleri ve tahminlerin altında seyreden yen sayesinde 3. çeyrek kârlarını artırdı.

Mitsubishi ve Itochu Corp. 31 Mart'ta sonlanacak mali yıl için net gelir tahminlerini yükseltti. Japonya'nın en büyük 2. ve 4. tüccar şirketleri Mitsui&Co. ve Sumitomo Corp. ise Mayıs'taki tam yıllık hedeflerinde değişiklik yapmazken, 3. çeyrekte analistlerin tahminlerini aştı.

Japonya'nın 2 yıl öncesine kadar kârlarının yarısını petrol, doğalgaz, kömür ve diğer emtiadan kazanan şirketlerin kazançlarındaki artış, Çin ekonomisindeki yavaşlamanın Asya'nın en büyük ekonomisine giren madde ithalatını azalttığı dönemde kâr kapısının perakende, gıda ve medya varlıklarına kaydığını ortaya koyuyor. Yenin 2013'ün başından bu yana dolar karşısında yüzde 15 değer kaybetmesi de denizaşırı kârın artmasına da yardımcı oldu.

Asya'daki otomobillerle ilişkili varlıkların iyi göründüğünü ve kaynak dışı işlerin bilançolar bakımından doğru yönde ilerlediğini söyleyen Mitsubishi CFO'su Shuma Echino, "ABD ekonomisindeki istikrarlı ilerleme ile birlikte, dolar güçlenecek" dedi.

Mitsubishi yıllık kâr hedefini 400 milyar yenden 420 milyar yene revize etti.