Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:45'te güncellendi)

Altın New York'ta, ekonomik büyümenin yavaşlayabileceği endişelerinin arttığı bir ortamda, yatırımcıların dikkatlerini Fed'in varlık alım programının görünümüne çevirmeleri ile birlikte, bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine doğru yükseldi. Gümüş, Ağustos ayından bu yana en uzun süreli çıkışını gerçekleştirdi.

Altın ce gümüş dün, ABD'de ADP özel sektör istihdam verisinin beklenenden daha düşük bir istihdam artışını göstermesi ve bunun sonucu yarın açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında kalacağı endişesinin artması ile birlikte, bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Endeksi, dün bir haftanın en düşük seviyesine inmesinin ardından fazla değişmedi.

Metal bu yıl, 2013 yılında bazı yatırımcıların metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmeleri ve Fed'in teşvikleri yavaşlatmaya hazırlanması sonucu 1981'den bu yana en hızlı kaybını yaşamasının ardından, sıçrama yaptı. Küresel hisse senetlerinin değeri bu yıl, gelişen ülke paralarında hızlı kayıpların yaşandığı bir ortamda, yaklaşık 3 trilyon dolar eridi. Çin'de piyasalar, bir hafta süren yeni yıl tatili sonrası yarın açılacak.

Cenevre'de altın rafinerisi MKS (Switzerland) SA'nın Döviz ve metal işlemleri müdürü Bernard Sin, "Hisse senedi piyasalarının kötü gitmesi ile birlikte, altında kısa pozisyona gitmenin bir mantığı yok," dedi ve "Değerli metaller, dolar ve ABD verilerinden destek buluyor. Çin'in kapalı olmasından dolayı fiziki talep fazla yoktu, ancak gelecek hafta biraz hareketlenme bekliyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.3 yükselerek, New York saati ile 08:15'te, ons başına 1,260.50 dolara çıktı. Metal dün 1,274.50 dolar ile 27 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 49 altındaydı. Spot altın yüzde 0.2 yükselişle ons başına 1,260.82 dolara ulaştı.

Gümüş Fiyatları

Mart vadeli gümüş yüzde 1.1 yükselerek ons başına 20.03 dolara çıktı. Metal dün 20.335 dolar ile 17 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Gümüş yükselişini dördüncü güne taşıması durumunda, Ağustos'tan bu yana en uzun çıkış dönemini gerçekleştirmiş olacak.

Bir ons altın ile bugün 62.65 ons altın alınabiliyor. Bu oran, yatırımcıların servetlerini daha ucuz metal ile korumayı tercih etmeleri ile birlikte, 23 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesine indi. ABD darphanesi U.S. Mint'in altın sikke satışları Ocak ayında yüzde 63 artarak Nisan ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkarken, gümüş alımları neredeyse üçe katlandı.

New York'ta Newedge Group brokerı Tommy Capalbo, "Hisse senetlerindeki düzeltme ve hayalkırıklığı yaratan ekonomik veriler, insanları güvenli liman niteliğindeki varlıklara yöneltiyor," dedi ve "ABD'de ADP özel sektör istihdam verisi piyasa beklentilerinin altında kaldı ve insanlar Fed'in varlık alımlarını azaltmaya devam edip etmeyeceğini merak ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

ABD merkez bankası, Aralık ayında iyileşen ekonomik görünümle birlikte, varlık alımlarını aylık 10 milyar dolar azaltma kararı aldıktan sonra, geçen haftaki toplantısında da teşvikleri 10 milyar dolar azalttığını duyurdu. Yarın açıklanacak olan ABD Ocak ayı tarım dışı istihdam verisinin 183,000 artması bekleniyor.

Mart vadeli palladyum, dün son 10 seansta ilk kez yükselerek Mart 2011'den bu yana en uzun düşüş dönemine son verdikten sonra, yüzde 1 yükselerek ons başına 713.95 dolara çıktı. Nisan vadeli platin yüzde 0.1 düşerek ons başına 1,377.80 dolara indi.

Güney Afrika'da dünyanın en büyük üç platin üreticisi ile işçi sendkası arasında, iki hafta önce başlayan grevi sonlandırmaya yönelik görüşmeler, her iki tarafın da anlaşmaya varamamasının ardından askıya alındı. Anglo American Platinum Ltd., Impala Platinum Holdings Ltd. ve Lonmin Plc, dün yaptıkları açıklamada, 23 Ocak'ta başlayan grevden dolayı yaklaşık 180 milyon dolarlık gelir kayıplarının doluğunu kaydetti.

(15:45'te güncellendi)