Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Naver Corp.'un teknoloji şirketlerindeki ralliye öncülük etmesi üzerine gelişen piyasalar endeksi 5 ayın en düşüğünden yükseldi. Endonezya rupisi ve Hint rupisi değerlendi.

Naver Corp., beklentinin üzerinde operasyonel kâr açıklaması sonrasında rekor düzeye tırmandı. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. dün 6 ayın en sert düşüşünü kaydetmesinin ardından yüzde 1.5 primlendi. China Shenhua Energy Co.'nun Hong Kong Borsasında yüzde 5.3 değer kazanmasıyla enerji üreticileri ralli yaparak bu yılki kayıplarını yüzde 15'e düşürdü. Hint ve Endonezya rupileri, dolar karşısında yüzde 0.2'şer güçlendi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Hong Kong saatiyle 12:55'te yüzde 0.6 kazançla 921.85 puana çıkarak, değerlemeleri Ağustos'tan bu yana en düşük düzeye gerileten 3 günlük düşüşü sonlandırdı. Çin ekonomisinin yavaşlaması ve Fed'in teşvikleri azaltmasıyla gelişen piyasa paralarının sert düşüş kaydetmesi, küresel çapta hisselerden 3 trilyon dolar sildi.

Piyasanın geçtiğimiz birkaç günde çok fazla satış görmesinden ötürü geri sıçrama rallisinin görüldüğünü belirten PT AAA Asset Management'ın fon yöneticilerinden Farash Farich, "Yatırımcılar hâlen gelişen piyasalara karşı tedirgin" dedi.

MSCI gelişen piyasalar endeksi bu yıl yüzde 8.1 düştü ve 12 aylık tahmini kazançlarının 9 katından işlem görüyor. MSCI Dünya Endeksi bu yıl yüzde 5.3 düştü ve 14.1 katsayısıyla değerleniyor. MSCI gelişen piyasalar endeksinin 14 günlük RSI'si dün 21 puana gerileyerek 25 Haziran'dan bu yana en düşük düzeyine geriledi. 30 puanın altı, bazı yatırımcılar tarafından "aşırı satış" sinyali olarak görülüyor.