Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:40'ta güncellendi)

Avrupa hisseleri, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) faiz oranlarını rekor düşük seviyede tutarak değiştirmemesi ve Daimler AG, Volvo AB gibi şirketlerin beklentinin üzerinde kâr açıklamaları ile yükselişi ikinci güne taşıdı.

Daimler AG, çeyrek kârında yüzde 45 artış olduğunu açıklamasından sonra yüzde 2.6 güçlendi. Volvo AB, işletme kârının tahminlerin üstünde gelmesiyle yüzde 4.6 yükseldi. Alcatel-Lucent SA, son iki yılda ilk defa bir çeyrekte kâr açıklamasıyla yüzde 9.2 tırmandı. Sanofi, kârının analist beklentilerinden daha az yükseleceği tahmininde bulunması ile geriledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.5 yükselerek günü 322.77 puandan tamamladı ve 19 Aralık'tan bu yana en dik tırmanışı gerçekleştirdi. Endeks bu yıl genelinde, Çin ekonomisinin yavaşlaması, gelişen ülke paralarındaki düşüşler ve Fed'in tahvil alımlarını azaltmaya devam etmesi ile yüzde 1.7 kaybetti.

Notz, Stucki & Cie. portföy yöneticisi Pierre Mouton, "İyi bir düzeltmenin ardından, piyasalar biraz daha iyi durumda. AMB'ye değinecek olursak, kesinlikle hayal kırıklığıydı, fakat faizleri düşürerek ya da gerçek likidite sağlayarak, daha fazla dayanamayacaklar. Avrupa'nın enflasyon verileri gerçekten endişe yaratıyor" dedi.

AMB, politika faizi olan temel refinansman faizini, Bloomberg'in anketine katılan 66 ekonomistin 62'sinin tahminine paralel olarak, yüzde 0.25'te tuttu. Başkan Mario Draghi, enflasyon görünümü kötüleşirse ya da para piyasası türbülansı yeniden başlarsa, Banka'nın harekete geçececeğini kaydetti.

(19:40'ta güncellendi)