Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Goldman Sachs Asset Management, gelişen piyasalardaki sert satışların, Fed'in tahvil alımlarını azaltım kararından çok Çin'in politika değişiklikleri olduğunu savundu.

Volatilitenin uzun vadeli ortalamasına yükseleceğini ve bunun da risk primlerinde artış anlamına geldiğini anlatan Goldman Sachs Asset Management'ın Sidney'deki Asya-Pasifik sabit getirili varlık müdürü Philip Moffitt, farklı gelişmekte olan ülkelerdeki risklerin kendilerine özgü hâle geleceğini ve Meksika'nın bu düşüşün ardından alım fırsatı sunacağını söyledi.

Türkiye'den GÜney Afrika ve Arjantin'e kadar birçok gelişen ülkelerin piyasaları geçtiğimiz ay, yatırımcıların gelişmekte olan ülke para birimleri, hisse ve tahvillerinde satışa geçmesiyle sert düşüş kaydederek, merkez bankalarının acil önlemler almasına neden oldu. Risk duyarlılığı, Fed'in tahvil alımlarını azaltım kararı ve Çin'in kaynak dağıtımında piyasalara daha fazla karar hakkı tanıyacağı ve kaldıracı kontrol altına alacağını söylemesinin ardından arttı.

Gelişen piyasalardaki sert satışların Fed'in tahvil alımlarını azaltımından çok Çin ile ilintili olduğunu savunan Moffitt, "Çin, özellikle gelişen piyasalar için küresel talebin büyük bir kaynağı. Belirsizlik yukarıda kalmaya devam edecek ve risk primleri artacak" dedi.