Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-Japonya'nın cari açığı rekor kırdı

Deflasyonu sonlandırma mücadelesi veren Japonya'nın cari açığı Aralık'ta artan ithalatın etkisiyle rekor düzeye tırmanarak, toparlanmayı desteklemeye çalışan Japonya Başbakan Shinzo Abe'nin karşısındaki sıkıntılara bir yenisini daha ekledi.

Maliye bakanlığının verilerine göre Japonya'nın cari açığı Kasım'daki 592.8 milyar yen düzeyinden Aralık'ta 638.6 milyar yene çıkarken, Bloomberg anketine katılan 27 ekonomistin medyan tahmini olan 685.4 milyar yenin altında kaldı.

-Greenspan: İstihdam piyasası karmakarışık

Fed'in eski başkanı Alan Greenspan, ABD'nin istihdam piyasasının, iş arayanlar ile açık pozisyon olan işler arasındaki dengesizlikten ötürü "karman çorman" olduğunu söyledi.

Amerikan CNBC'ye konuşan Greenspan, "Artık iş bulamayacak olanların sayısı ciddi bir rakam. Bu, daha önce bu bağlamda hiç görmediğim türde karman çorman bir istihdam  piyasası" değerlendirmesinde bulundu.

-Barclays 2013'te beklentinin altında kâr açıkladı

İngiltere'nin en büyük ikinci bankası Barclays Plc, açılan davalar ve tazminat soruşturmaları karşısında CEO Antony Jenkins'in revizyon planı ile, 2013 yılında analist beklentilerinin altında kâr açıkladı.

Londra merkezli Barclays'ın bugün yaptığı açıklamaya göre, Banka'nın vergi öncesi düzeltilmiş kârı 2013 yılında 5.2 milyar pound (8.5 milyar dolar) oldu. Banka'nın kârı 2012'de 7.05 milyar dolar olurken, 2013'te bunun yüzde 26 aşağısında kaldı ve Bloomberg'in derlediği verilere göre analistlerin 5.4 milyar pound seviyesindeki tahminlerini de karşılayamadı. Barclays planlanandan bir gün önce bilançosunu açıklarken, daha ileri detaylar verilmedi.

-ABD hisseleri "Yellen" öncesi dalgalanıyor

ABD hisseleri, Standard & Poor's 500 Endeksi'nin bu yılın en büyük kazancının ardından, Fed Başkanı Janet Yellen'in yarınki parasal politika konuşması öncesinde dalgalı seyrediyor.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.1'den az gerileyerek New York saati ile 13:35'te 1,796.31 puan olurken, Dow Jones endeksi 20.72 puan, yani yüzde 0.1 kayıpla 15,773.36 puanda. Yine aynı saatlerde S&P 500 hisselerinin işlem hacmi, son 30 günlük ortalamanın yüzde 9 aşağısında seyretti.

-Avrupa hisseleri haftaya yatay başladı

Avrupa hisseleri, L'Oreal SA ve Nokia Oyj rallilerinin, İtalya ve Fransa'da beklentilerden daha kötü gelen sanayi üretimi verileriyle dengelenmesiyle bugün büyük bir değişiklik yaşamadı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1'den az artarak günü 325.3 puanda tamamladı. Gösterge endeks, yatırımcılar beklentilerin altında kalan ABD istihdam verilerinin Fed'in üçüncü tahvil alımı azaltımını erteletebileceğini düşünmesiyle, geçen hafta yüzde 0.8 arttı ve son 3 haftada ilk haftalık kazancı gerçekleştirdi.

-Dolar Yellen'ın sunumunu bekliyor

Geçtiğimiz hafta istihdamda yavaşlama gösteren verilerin ardından Fed Başkanı Janet Yellen'ın, Temsilciler Meclisi Finansal Komitesi önünde yarın yapacağı sunumun öncesinde, önemli para birimlerinin volatilite göstergesi iki haftadan uzun bir sürenin en düşüğüne geriledi.

JPMorgan G7 Volatilite Endeksi, New York saati ile 09:40 itibarı ile yüzde 7.82 gerileyerek kapanış seviyeleri bazında 22 Ocak'tan bu yana en düşüğe indi.

Yen dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 102.17 olurken, gün içerisinde 102.64 yen ile 31 Ocak'tan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Yen euro karşısında ise son iki işlem gününde yüzde 1.6 kaybetmesinin ardından, bugün yüzde 0.2 prim yaptı ve 139.32 yen oldu. Euro dolar karşısında büyük bir değişiklik yaşamayarak 1.3636 dolardan işlem görüyor.

-Altın 2 haftanın zirvesine çıktı

Altın New York'ta, ABD'de istihdam verisinin tahminlerin gerisinde kalması ve Çinli alıcıların bir hafta süren Yeni Yıl tatilinden geri dönmeleri ile birlikte, iki haftanın zirvesine çıktı ve Ekim ayından bu yana en uzun rallisine hazırlanıyor. Gümüş vadelileri yaklaşıkaltı ayın en uzun süreli yükseliş dönemine yönlendi.

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.8 yükselerek, New York saati ile 07:38'de ons başına 1,273.10 dolara çıktı. Kontrat, 1,276.20 dolar ile 27 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü ve yükselişini dördüncü güne taşıyarak 12 Ağustos'tan bu yana en uzun süreli çıkış dönemine yönlendi. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 7.4 altındaydı. Spot altın yüzde 0.5 yükselerek ons başına 1,273.87 dolara ulaştı.

-Gelişen piyasa hisseleri düşüşe geçti

Gelişen piyasa hisseleri, gelişen ülkelerdeki yavaşlamanın Çin hisselerindeki ralliden ağır basmasıyla son üç günün ilk düşüşünü kaydetti. Macaristan forinti para birimlerindeki zayıflamaya öncülük etti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.1'in altında gerileyerek Londra saatiyle 936.85 puana inmdi ve son üç günün ilk düşüşünü kaydetti. HSBC Gelişen Piyasalar Endeksi, Ocak ayında ikinci kez düşerek, gelişen piyasalarda yavaşlayan üretim artışının sinyalini verdi.

-Ham petrol fiyatları düşüyor

Brent petrol, Libya'da stoklar normale dönmeye devam ederken ve Suudi Arabistan'ın Ocak ayı ham petrol satışlarının artmasıyla, üç ayın en sert yükselişinden sonra düşüşe geçti.

Mart vadeli Brent kontratı 70 sent kadar gerileyerek Londra merkezli ICE Futures Europe'da varil başına 108.87 doları buldu ve Londra saatiyle 12:24'te 109.41 dolardan işlem gördü. Brent petrol 7 Şubat'ta 28 Ekim'den beri en sert günlük yükselişle 2.38 dolar artarak 109.57 dolara çıkmıştı.

Mart vadeli WTI kontratı 42 sent düşerek Nymex'te varil başına 99.46 dolara indi. 7 Şubat'ta 2.04 dolar kazançla varil başına 99.88 doları bulan kontrat, 27 Aralık'tan bu yana en yüksek kapanışını kaydetti. Fiyatlar bu sene yüzde 1.1 arttı.