Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Başta Facebook'un başkan ve CEO'su Mark Zuckerberg ve eşi Priscilla Chan olmak üzere, 50 Amerikalı hayırsever işadamı, 2013 yılı içinde toplam 7 milyar 700 milyon doları hayır işine harcadı.

ABD'deki en fazla bağış yapanlar listesine göre, Zuckerberg ve eşi ABD’nin en büyük hayırseverleri olarak en önde yer alırken, Facebook'un Borsadaki 970 milyon dolar tutarındaki 18 milyon hissesini Silikon Vadisi'ndeki bir kâr amacı gütmeyen kuruluşa bağışladı.

Microsoft'un kurucu ortağı Bill Gates ve eşi Melinda Gates, hayır vakıflarına 181.3 milyon dolar verirken, CNN'in kurucusu Ted Turner ve Warren Buffett'in başkanı Berkshire Hathaway'ın büyük miktarda yaptığı bağışlara ise bu yılki listede yer verilmedi.

İşadamı yaptığı bağışların büyük bir çoğunluğu, üniversiteler, hastahane, çevre, kilise gibi dini vakıf veya hayır kuruluşları gibi kar amacı gütmeyen yerlere gitti.

En fazla bağış yapanlar arasında 2. sırada, mal varlığını enerji ve emlak işinden edinen Teksaslı George Mitchell yer alırken, 3. sırada bulunan Nike'nin başkanı Philip Knight ve eşi Penelope Knight, 500 milyon doları Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi Vakfı’na kanser araştırmalarında kullanılmak üzere bağışladı.

Listenin 4. sırasındaki New York eski belediye başkanı Michael Bloomberg, 452 milyon doları eğitim, çevre ve halk sağlığı konularında harcadı. Bloomberg ayrıca ateşli silahların önlenmesi konusunda kurduğu vakıfa da büyük miktarda bağışta bulundu.

Listede yer alan 19 kişi ve aile ise, işadamı Warren Buffett ve Bill Gates'in 2010 yılında dünya genelinden 120 hayırseverle başlattıkları ve kazançlarının yarısını bağışlama sözü verdikleri ''Giving Pledge'' adlı hayır hareketi mensubu arasından bulunuyor.