Kazakistan devalüasyon yaptı
-
Gelişen piyasalardan çıkan sermayenin artmasıyla Kazakistan Merkez Bankası devalüasyona gitti
Kazakistan Merkez Bankası, Fed'in tahvil alımlarını azaltımının, gelişen piyasalardan fon çıkışına neden olmasıyla, artık para biriminin önceki seviyelerini korumayacağını söyleyerek devalüasyon yaptı.
Almaata'daki Kazakistan Merkez Bankası, para birimi olan tengenin, dolar karşısında her iki tarafta da yüzde 3'lük bant içinde 185 düzeyinden işlem görmesine izin vereceğini söyleyerek, dünkü kapanışı olan 155.63 seviyesinden yüzde 19 oranında devalüasyona işaret etti.
Sovyetler Birliği'nin dağılmasının 2 yıl sonrasında tedavüle çıkarılan Kazak tengesi, geçtiğimiz ay ABD doları karşısında Temmuz'dan bu yana en sert düşüşünü kaydetti. Kazakistan, Orta Asya'nın en büyük enerji üreticisi olan ülkenin ekonomisini desteklemek ve Lehman Brothers Holdings Inc.'in iflasının ardından en büyük bankalarını kurtarmak için milyarlarca dolar harcaması üzerine Şubat 2009'da yüzde 21 oranında devalüasyon yaptı.
Hamlenin tahmin edilenden daha büyük olduğunu söyleyen Bank of America Corp.'un Moskoa'daki ekonomistlerinden Vladimir Osakovskiy, "Yeni seviyede dvalüasyon baskısının sınırlı olacağını düşünüyoruz" dedi.
Daha önce tengenin, dolar karşısında 160 seviyesine gerileyeceğini öngörmüş olan Osakovskiy, Kazakistan Merkez Bankası'nın tengeyi önceki seviyesinde tutma kapasitesi olduğunu söyledi. Açıklamaya göre regülatör, 145-155 seviyesinden destekliyordu.