Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Goldman Sachs Group Inc. CEO'su Lloyd C. Blankfein, gelişen piyasaların şimdi, 1998'e göre, bir yatırımcı geri çekilmesi ile daha iyi başa çıkabileceğini söyledi.

Goldman Sachs Küresel Makro konferansına katılmak için bulunduğu Hong Kong'da Bloomberg Television'dan John Dawson'a yaptığı değerlendirmede, 59 yaşındaki Blankfein, "1998'de, şimdi olmayan çok şey vardı," dedi ve "Bu piyasalar, şimdi, daha iyi rezervlere, kurlarda daha fazla esnekliğe ve daha iyi politika orientasyonuna sahip" şeklinde görüş bildirdi.

Gelişen piyasa hisse senetleri, Çin ekonomisindeki yavaşlama ve Fed'in varlık alımlarını azaltmaya başlaması ile birlikte, Asya finansal krizini çağrıştıran bir şekilde, 2009 yılından bu yana en kötü yıl başlangıcını gerçekleştirdi. Templeton Emerging Markets Group'ta 50 milyar dolarlık gelişen piyasa varlıklarını yöneten Mark Mobius'un aralarında bulunduğu yatırımcılar, henüz en kötünün geçmediğini düşünüyor.

Blankfein, "Gelişen piyasalarda, düşük faiz oranlarının küresel olarak fonları bu piyasalara çekmesi ve emtia fiyatlarının yükselmesi ile birlikte, son birkaç yıldır bazı sorunlar vardı," dedi ve "Risk getirileri, muhtemelen değil, kaçınılmaz olarak konaklamak durumunda. Böyle olmak zorunda. Bu çevrimin bir parçası" şeklinde görüş bildirdi.

1990'lı yılların sonlarında, aralarında Güney Kore ve Tayland'ın bulunduğu Asya ülkeleri, paralarının dolara bağlı seyrini korumak için rezervlerini harcadılar ve nihayetinde paralarını devalüe ettiler ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) kurtarmasını istemek durumunda kaldılar. Para birimlerinin dolara bağlı hareketi bittikten sonra, yatırımcılar dalgalar halinde saldırdı ve sonuçta Rusya'nın borçları temerrüde düşerken, Long Term Capital Management adlı hedge fonu çöktü.