Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen'ın para politikası üzerine yapacağı ilk konuşmasının öncesinde ABD ekonomisinin ivme kaybettiği işaretleriyle dolar euro karşısındaki güç kaybının 5. gününe girdi.

Analistlerin bu hafta gelecek olan verilerde perakende satışların geçen ay yavaşladığının gözükeceğini söylemeleriyle dolar kayıp serisini iyi ayın en uzun süresine taşıdı. Avustralya doları, konut fiyatları ve iş dünyası güveninin iyileşmesinin ardından 4 haftanın zirvesine tırmandı. Küresel para birimi volatilitesi 2 haftanın en düşük seviyesine indi. Fed'in teşvik azaltmasının gelişen piyasalardan sermaye çıkışına sebep olmasıyla Kazakistan'ın merkez bankası devalüasyona gitti.

Londra merkezli BNP Paribas Corporate & Investment Banking'in yetkilisi Phyllis Papadavid, "Bugün Fed Başkanı Yellen'in konuşmasına odaklanacağız. Bu bize doların euro ve yen karşısında ne olacağına dair bize yol gösterecek," diye görüş bildirdi.

Dolar euro karşısında yüzde 0.1 kayıpla New York saatiyle 06:49'da euro başına 1.3665 dolara gerileyerek, 11 Aralık'tan bu yana en uzun kayıp serisini son 5 günde kaydetmiş oldu. Dolar yen paritesi az değişimle 102.35 seviyesinde seyretti. Euro yüzde 0.2 güçlenerek 139.87 yen oldu. Avustralya doları yüzde 0.9 değer kazanarak, 14 Ocak'tan beri en yüksek seviye olan 90.38 ABD sentini görmesinin ardından 90.27 ABD senti olarak kaydedildi. Japonya'da finansal piyasalar bugün tatil sebebiyle kapalı.