Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, İstanbul 4. İdari Mahkemesi'nin 3. Havalimanına ilişkin verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporunun yürütmesini durdurmasını değerlendirirken, "Türkiye'nin böyle büyük projelerinin ertelenmesi bence doğru değil. İhtiyaç olduğu için bir an önce yapılması gerekir" dedi.

THY'nin, Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Gidiş Terminali'ndeki yenilenen özel yolcu salonu "Lounge İstanbul"un açılış töreninde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

İstanbul 4. İdari Mahkemesi'nin 3. Havalimanına ilişkin verilen ÇED olumlu raporunun yürütmesini durdurmasına yönelik sorular üzerine Topçu, "Bu hukuksal bir konu. Benim bu konuda fikir beyan etmem söz konusu değil. Ama ben şuna inanıyorum ki; bunlar da aşılır. Türkiye'nin böyle büyük projelerinin ertelenmesi bence doğru değil. İhtiyaç olduğu için bir an önce yapılması gerekir. Eminim ki hükümetimiz ve devletimiz, bu konuyla ilgili önlemleri ve girişimleri yapacaktır" diye konuştu.

Hamdi Topçu, dünyadaki diğer büyük havayolu şirketlerinin İstanbul'daki 3. havalimanına bakış açılarına ilişkin soru üzerine şunları söyledi:

"İstanbul gerçekten önemli bir aktarım merkezi. Hem jeopolitik açıdan hem siyasi açıdan hem de tarihsel açıdan önemli bir kavşak. Bu kavşağın hak ettiği potansiyeli henüz tamamlayamadık. Eminim ki önümüzdeki yıllarda hem yabancı havayolu şirketlerinin hem THY ve Türk sivil havacılık şirketlerinin gelişimiyle İstanbul'un merkez olma özelliği daha da gelişecek. İhtiyaçlar daha da fazla artacak. Hem Türkiye'ye hem bölgeye hizmet verecek büyük bir havaalanının olması hepimizin yararınadır diye düşünüyorum."

- "Sonuçta bir rapordur, üzerinde çalışılır"

THY Genel Müdürü Temel Kotil, idare mahkemesinin kararının THY'nin gelecek planlarını etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin soruya, "Etkilemez inşallah. Bende haberi gazeteden okudum. Singapur'dan bu sabah geldim. Uçakta öğrendim. İnşallah etkilemez bu. Çünkü sonuçta bir rapordur, üzerinde çalışılır" cevabını verdi.

Singapur'da yaptığı görüşmelerde İstanbul'daki üçüncü havalimanının çok merak edildiğini gördüğünü dile getiren Kotil, şunları kaydetti:

"Üçüncü havalimanı aslında dünyanın merkezini buraya çekiyor. Çünkü burası yetmiyor. Atatürk Havalimanı, yolcu sayısında Avrupa'da Londra'daki Heathrow Havaalanı'ndan sonra ikinciliğe oynuyor. Bu yıl sonu itibarıyla Frankfurt ve Paris'i geride bırakacak. Üçüncü havalimanının olmaması diye bir şey olamaz. Hayal etmek bile mümkün değil. 3. havalimanı Türkiye'nin önünü açacaktır. Bu raporlara inşallah dediğim gibi bakılacaktır. Hallolacaktır. Geçici bir olay olarak görüyorum. Üçüncü havalimanı düşündüğümüzden çok daha da önemlidir."

AA