Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 3. ekonomisi Japonya'da çekirdek makina siparişleri Aralık'ta 1998'den bu yana en sert düşünü kaydederek, şirket yatırımlarındaki büyümenin yavaşlayabileceği ve toparlanma üzerinde baskı oluşturabileceğinin sinyalini verdi.

Kabine Ofisi'nin açıkladığı verilere göre makina siparişleri bir önceki aydan yüzde 15.7 düşüş kaydederek, yüzde 4 azalma öngören Bloomberg anketine katılan 31 ekonomistin medyan tahmininin altında kaldı. Düşüş, 10 milyar yenin üzerinde siparişlerin olduğu Kasım'daki kazançlardan sonra geri adıma işaret etti.

Japonya'da Nisan'da devreye girecek satış vergisi artışının 2. çeyrekte daralmaya neden olacağı tahminleriyle birlikte, özel sermaye harcamalarındaki zayıflık, ekonomiyi 15 yıl sürmüş olan deflasyondan toparlanmayı sürdürülebilir kılamaya çalışan Başbakan Shinzo Abe'yi zorluyor. Makina siparişleri oynak bir veri olabilir, ancak düşüş, Bloomberg'in dalgalanma tahminlerinden daha derindi.

Capital Economics'in ekonomistlerinden Marcel Thieliant, "Bugünkü makina verisi, şirket yatırımlarındaki toparlanmanın devam edip etmeyeceğini sorgulatıyor" dedi.