Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de ihracat ve ithalat büyümesi Ocak'ta beklenmedik şekilde hızlanarak, bir yandan dünyanın en büyük 2. ekonomisindeki yavaşlama sinyallerinden aksi yöne işaret ederken, diğer yandan sahte ihracat rakamlarına ilişkin spekülasyonları tetikledi.

Çin Gümrük Birliği'nin verilerine göre ihracat Ocak'ta yıllık bazda yüzde 10.6 arttı. İhracattaki büyüme hızının, sahte faturalardan ya da tatil döneminden ötürü yüzde 0.1 artış beklentisinden farklı gelmiş olabileceği düşünülüyor. Ülkede ithalat da yüzde 10 yükseldi ve ülke 31.9 milyar dolar ile 2009'dan bu yana en büyük Ocak ayı dış ticaret fazlasını verdi.

Küresel ve yerel talepler, analistlerin 24 yılın en düşüğünde olacağını öngördüğü 2014'teki büyümeyi destekleyebilie. Pekin hükümeti kredi ve gölge bankacılık tarafında alınan tedbirler ile "makul" büyüme hızı arasında denge kurmaya çalışıyor.

Hong Kong'taki Royal Bank of Scotland Group Plc'nin baş Çin ekonomisti Louis Kuijs, "Bir tarafta bu veri küresel talep ve Çin ekonomisindeki talepler tarafında piyasaları rahatlatmalı. Ancak aynı zamanda bu yılın başında sahte fatura olaylarının fırlayıp fırlamadığı konusunda içimiz içimizi yiyor" dedi.

Bir önceki yıl ile kıyaslama sahte faturların, 2013'te sermaye akışını gizlemiş olması ve Çin Yeni Yılı'nın farklı bir tarihe denk gelmiş olmasından ötürü yapılamıyor. Hong Kong ve Çin'in Aralık'daki çift taraflı ticaret verilerindeki çelişkilerin artması, Çin'in yeniden rakamları abartıyor olabileceği spekülasyonlarına neden oldu.