Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:55'te güncellendi)

Altın New York'ta, yatırımcıların ağırlıklarını Fed'in varlık alım programının görünümüne ve fiyatlardaki yükselişin fiziki alımları azaltacağı spekülasyonuna vermeleri ile birlikte, son üç ayın en yüksek seviyesi yakınında seyretti. Gümüş değer kazandı ve 2011'den bu yana en uzun süreli çıkış dönemine yönlendi.

Küresel hisse senetleri iki haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı. Fed Başkanı Janet Yellen, dün yaptığı açıklamada, ABD istihdam piyasasında toparlanmanın "tamamlanmaktan uzak" olduğunu, ancak teşviklerin "ölçülü adımlarla" azaltılacağını söyledi. Altın, Fed'in finans sistemine 2 trilyonu aşkın para pompalaması ile birlikte, Aralık 2008 ile Haziran 2011 arasındaki dönemde yüzde 70 değer kazandı.

Altın geçen yıl, bazı yatırımcıların metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmelerinin ardından, 1981'den bu yana en hızlı yıllık kaybını yaşadı. Metal bu yıl, Fed'in varlık alımlarını azaltmaya devam etmesine karşın, gelişen piyasalardaki satış dalgası ve artan fiziki talebe bağlı olarak yüzde 7.3 yükseldi. Altın önceki iki seansta 100 günlük hareketli ortalamasının üzerinde kapandı. Şanghay'da gösterge spot altın kontratının işlem hacmi, tüketicilerin bir hafta süren tatilden dönmeleri ile birlikte, 10 Şubat'ta dokuz ayın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından, iki gün üst üste daraldı.

UBS AG, bugünkü raporunda, "Yellen'ın yorumlarında çok fazla yeni bilgi yoktu," dedi ve "Altın teknik seviyelerimizi yukarı yönde kırmaya devam ederse, kuzey yönündeki hareket ivme kazanmalı. 1,300 dolardaki psikolojik seviyeye doğru bir hareket muhtemelen direnç ile karşılaşacak ve uzun pozisyonlarını kapatmak ya da kısa pozisyonlara girmek için daha cazip seviyeleri bekleyenleri çekecek" şeklinde konuştu.

Tahvil Alımları

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, fazla değişmeyerek, New York saati ile 08:08'de, ons başına 1,289.50 dolarda kaldı. Kontrat dün 1,294.40 dolar ile 8 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı ve yükselişini altıncı güne taşıyarak Haziran 2012'den bu yana en uzun çıkış dönemini gerçekleştirdi. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 16 altındaydı. Spot altın yüzde 0.1 düşüşle ons başına 1,289.57 dolara geldi.

Fed, Ocak ayındaki toplantıda, aylık varlık alımlarını 10 milyar dolar daha düşürerek 65 milyar dolara çekme kararı aldı. Yellen dünkü konuşmasında, varlık alımlarının "daha önceden belirlenmiş bir takvimi" olmadığı şeklindeki merkez bankası açıklamasını tekrarladı. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Endeksi, bugün dört haftanın en düşük seviyesini gördükten sonra fazla değişmedi.

Küresel hisse senetleri bugün, Çin'de Ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.1 artması beklenen ihracatın yüzde 10.6 artış göstermesi ve ithalatın da aynı dönemde yüzde 10'luk bir büyüme göstermesinin ardından, erken saatlerde yüzde 0.4 kadar yükseldi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, dün 0.4 ton artarak 1,738.3 tona çıktı ve yükselişini ikinci güne taşıdı. Varlıklar geçen ay 1,736 ton ile dört yılın en düşük seviyesine inmişti.

Fiziki Alıcılar

Çin'de bankaların kötü kredilerini satın almak için kurulan dört fondan birinin bir birimi olan Cinda Futures Co.'nun analisti Lv Jie, "Fiziki alıcılar fiyat değişikliklerine çok duyarlı, bu nedenle, talebin azalması şaşırtıcı değil," dedi ve "ETF akışları istikrar kazanmış görünüyor" şeklinde değerlendirmede bulundu.

Mart vadeli gümüş kontratları yüzde 0.3 yükselerek ons başına 20.215 dolara çıktı ve yükselişini sekizinci güne taşıyarak Nisan 2011'den bu yana en uzun süreli ralli dönemine yöneldi. Mart vadeli palladyum yüzde 0.7 değer kazanarak ons başına 721.65 dolara çıkarken, Nisan vadeli platin yüzde 1 yükselişle ons başına 1,401.30 dolara ulaştı.

Güney Afrika'da üç büyük platin üreticisi ile işçi sendikası arasında, üretimi olumsuz etkileyen grevi sonlandırmak için yeniden başlatılması planlanan görüşmeler, şirketlerin ek zaman talep etmesiyle birlikte, 13 Şubat'a ertelendi.

(16:55'te güncellendi)