Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de perşembe günü açıklanacak ve hız kestiği tahmin edilen perakende satış verisinin öncesinde dolar, önemli para birimlerinin çoğu karşısında düşüşünü devam ettirdi. Avustralya doları, Çin'de dış ticaretin büyüdüğünü gösteren verinin sonrasında 4 haftanın en yükseğine çıktı.

Fed Başkanı Janet Yellen'ın dün ABD'nin istihdam piyasasındaki toparlanmanın daha tamamlanmadığını söylemesi sonrasında Bloomberg Spot Dolar Endeksi 1 ayın en düşüğüne yaklaştı. Avustralya ve Yeni Zelanda paraları, Çin'in beklentinin üzerinde gelen ithalat ve ihracat rakamları nın Güney Pasifik ülkelerinin en büyük ticaret ortağının görünümünü desteklemesi üzerine sonrasında güçlendi.

Çin'in ithalatının beklenenden çok daha iyi gelerek Avustralya ve Yeni Zelanda dolarlarını desteklediğini belirten CMC Markets'ın analistlerinden Desmond Chua, "Dolar, kısa vadede riskli para birimlerine karşı zayıflasa da, uzun vadeli güçlenme trendine sahip" dedi.

Doların, 10 önemli para birimi karşısındaki hareketini izleyen Bloomberg Spot Dolar Endeksi, dün 1,021.99 puandan 13 Ocak'tan bu yana en düşük düzeyini test etmesinin ardından bugün Tokyo saati ile 15:59 itibariyle büyük değişiklik göstermeyerek 1,022.95 puanda seyretti.

Dolar, dün euro karşısında 1.3683 seviyesinden 29 Ocak'tan bu yana en düşüğünü test etmesi sonrasında bugün dünkü kapanışı olan 1.3638'den 1.3634'e yükdeldi. ABD doları, yen karşısında yüzde 0.1 zayıflayarak 102.52'e geriledi. Japon yeni, euro karşısında yüzde 0.1 güçlenerek 139.80 seviyesine yükseldi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahminine göre ABD'de perakende satışlar Aralık'ta yüzde 0.2 yükselmesinin ardından Ocak'ta durakladı.