Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rus Finans Bakanlığı'nın Rusya'nın varlık fonlarından birini yenileme planlarının merkez bankasının para biriminin düşüşünü yavaşlatıcı adımlarını körelteceği tahminleriyle Rus rublesi zayıflamanın üçüncü gününe girdi.

Ruble, merkez bankasının kur sepeti karşısında yüzde 0.7 güç kaybederek Moskova saatiyle 13:57'de 41.74000'e geriledi. Şubat 2027 vadeli tahvil faizleri 6 baz puan artışla yüzde 8.38'e çıktı.

Finans Bakanlığı'nın 20 Şubat'tan Mayıs'a kadar merkez bankasından 3.5 milyar ruble (98 milyon dolar) değerinde Döviz satın alacak olmasının müdahaleleri de aynı oranda azaltacağı belirtildi. Aynı süreçte Rezerv Fonu'na 212.2 milyar ruble değerinde döviz aktarılması da bekleniyor. Finans Bakanı Yardımcısı Alexey Moiseev, kararın ruble üzerinde bir etkisinin olmayacağını ve işlemlerin bankacılık sektöründeki likiditeyi iyileştireceğini açıkladı.

"Finans Bakanlığı'nın alımlarıyla, merkez bankasının günlük müdahaleleri önemli ölçüde azalacak," diyen Moskova merkezli OAO Promsvyazbank'ın analisti Anton Zakharov, "Bunun ruble üstünde etkisi olmuştu," diye görüş bildirdi.

Rus ruble dolar karşısında yüzde 0.5 kayıpla 35.6330'a indi ve euro karşısında da yüzde 0.5 gerileyerek euro başına 49.0310 olarak kaydedildi. Ruble bu yıl dolar karşısında yüzde 7.8 değer kaybederek, Bloomberg tarafından takip edilen 24 gelişen ülke paraları arasında en kötü ikinci performansı sergiledi.

Finans Bakanlığı'nın internetten yaptığı bir diğer açıklamada Ocak 2028 vadeli 10 milyar rublelik ihalenin geri çekildiğini çünkü "alım tekliflerinin yeterli ölçüde tahvillerin kredi kalitesini yansıtmadığı" belirtildi. Tahvil faizleri açıklamadan önce 7 baz puan artışla bu ayın zirvesi olan yüzde 8.51'e dayandı.