Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(12:00'de güncellendi)

Altın Londra'da, yatırımcıların dikkatlerini, Fed'in varlık alımlarını azaltmaya devam edeceği beklentisi yerine zayıf çıkan ABD verilerine çevirmeleri ile birlikte yükseldi.

Altın dün, Fed'in dün açıklana Ocak ayı toplantısı tutanaklarının, politika yapıcılarının varlık alımlarını azaltma planından geri çekileceğine ilişkin fazla bir olasılık olmadığını göstermesinin ardından yüzde 0.8 düştü. Metal, Fed'in finans sistemine 2 trilyon doların üzerinde fon pompalaması ve faizleri düşürmesi ile birlikte, Aralık 2008 ile Haziran 2011 arasındaki dönemde yüzde 70 değer kazandı.

Altın, geçen yıl 1981'den bu yana en hızlı yıllık kaybını yaşamasının ardından, ABD ekonomisinin beklentilere paralel bir şekilde toparlanmadığına ilişkin işaretlerin güvenli liman alımlarını getirmesi ile birlikte, yüzde 8.9 sıçradı. ABD'de işsizlik oranı geçen ay yüzde 6.6 ile beş yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine inerken, geçen hafta açıklanan perakende satışlar ve fabrika üretimi verileri Ocak ayında beklenmedik bir şekilde düştü ve konut başlangıçları hızlı geriledi.

Spot altın yüzde 0.1 yükselişle, Londra saati ile 08:51'de, ons başına 1,313.42 dolara çıktı. Metal, 18 Şubat'ta 1,332.45 dolar ile 31 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının ardından, bugün 1,308.77 dolara kadar geriledi. Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.5 düşerek 1,313.40 dolara indi. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 6 üzerimdeydi.

Mumbai, Hindistan'da AnandRathi Commodities Ltd. analisti Abhishek Chinchalkar, raporunda, "Çin'deki talebin yavaşlaması ve buna ek olarak Fed'in varlık alımlarını azaltmaya devam edeceği korkusu, piyasa katılımcılarını yeni uzun pozisyona girmekten uzak tutuyor," dedi ve "Bunun yanında, ABD'den gelen verilerin hayalkırıklığı yaratmaya devam etmesi ile birlikte, aşağı yönlü hareket de kısıtlı" şeklinde görüş bildirdi.

Fiyat Görünümü

Westpac Banking Corp., bugünkü raporunda, Fed'in varlık alımlarını azaltması ve doların güçlenmesi ile birlikte, altının parıltısını kaybettiğini ve Aralık ayında 1,011 dolara düşebileceğini kaydetti. UBS AG ise dünkü raporunda, ABD'li yatırımcıların altın konusunda daha olumluya dönmekte olduğunu ve metalin bu yıl ortalama 1,300 dolarda kalacağını belirtti. UBS; altının bir ayda 1,280 dolar ve üç ayda 1,350 dolarda olacağı tahmininde bulundu.

Bazı Fed yetkilileri, Fed'in Ocak ayı toplantı tutanaklarına göre, ekonomik görünümde kayda değer bir değişiklik olmadığı bir durumda, varlık alımlarının her toplantıda 10'ar milyar dolar azaltılmasına devam edilmesi lehine açık bir varsayım olması gerektiğini kaydetti.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) varlıklar, Bloomberg'in derlesiği verilere göre, dün 5.5 ton ile 23 Ocak'tan bu yana en hızlı düşüşünü göstererek 1,735.4 tona indi. Bu ekim 2009'dan bu yana en düşük seviyeyi işaret ediyor.

Spot gümüş yüzde 0.2 yükselişle ons başına 21.5666 dolara çıktı. Metal dün, son 14 günde ilk düşüşünü göstermeden önce, 22.0448 dolara kadar çıkarak 6 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Palladyum yüzde 0.1 kayıpla ons başına 732.70 dolara inerken, platin fazla değişmeyerek ons başına 1,413.25 dolarda kaldı.

(12:00'de güncellendi)