Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de öncü imalat endeksinin 7 ayın en düşüğüne gerilemesi ve yenin güçlenmesiyle Tokyo Borsası düştü. Topix Endeksi 1 haftanın en sert düşüşünü kaydetmeye hazırlanıyor.

Gelirinin yüzde 18'ini Çin'de kaydeden klima üreticisi Daikin Industries Ltd. yüzde 2.8 değer kaybetti. Satışlarının yarısını Kuzey Amerika'da kaydeden otomobil üreticisi Honda Motor Co. yüzde 2.6 düştü. Kargo şirketleri endeksi yüzde 2.9 kayıpla Topix Endeksi'ndeki 33 sektör arasındaki düşüşe öncülük etti.

Topix Endeksi Tokyo saat ile yüzde 1.5 kayıpla 1,200.36 puana gerileyerek 13 Şubat'tan bu yana en sert düşüşünü kaydetti. Endekste değer kazanan her hisseye karşılık 6 hisse değer kaybetti. Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.7 düşüşle 14,519.75 puana indi. Hisselerdeki düşüşte IMF'nin küresel büyümedeki risklere karşı uyarması ve Fed'in tahvil alımlarının azaltımına devam edeceğinin sinyalini vermesi de etkili oldu. Yen, dolar karşısında yüzde 0.3 güçlenerek 101.97 düzeyine çıktı.

Çin ekonomisinin zayıf olduğunu ve yendeki aşağı yönlü trendin sonlandığını belirterek, piyasadaki pozitif katalizlerin azaldığını söyleyen Mizuho Trust&Banking Co.'nun kıdemli stratejistlerinden Hitoshi Asaoka, "IMF aşağı yönlü risklere karşı güçlü bir uyarıda bulundu ve gelişmiş ülkelere teşvikleri hızlı bir şekilde azaltmamaları çağrısında bulundu; ancak Fed'in bu noktada azaltımı yavaşlatacağına dair bir işaret yok" dedi.

HSBC Çin Öncü İmalat Endeksi Şubat'ta 48.3 puan ile, Ocak'taki 49.5 puan ve Bloomberg'in anketine katılan 17 ekonomistin medyan tahmininin altında geldi.