Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin imalat endeksinin 7 ayın en düşük seviyesine gerilemesinin dünyanın en büyük metal tüketicisinin talep görünümünü olumsuz etkilemesiyle, bakır bir haftanın en sert düşüşünü gerçekleştirdi.

Üç ay vadeli kontrat Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 0.9 kadar kayıpla 13 Şubat'tan beri en büyük düşüşle ton başına 7,117.50 doları buldu ve Tokyo saatiyle 16:00'da 7,127 dolardan işlem gördü. Bakır bu sene yüzde 3.2 gerileyerek geçen senenin yüzde 7.2'lik kaybını genişletti.

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'de öncü imalat endeksi 7 ayın en düşük düzeyine gerileyerek, finansal sistemdeki tröst temerrütleri ve kötü kredilerden kaynaklanan risklerin arasında kalan Komünist Parti yetkililerinin sıkıntılarını artırdı. HSBC Çin Öncü İmalat Endeksi Şubat'ta 48.3 puan ile, Ocak'taki 49.5 puan ve Bloomberg'in anketine katılan 17 ekonomistin medyan tahmininin altında geldi.

"Veri beklentilerden kötü geldi," diyen Fujitomi Co.'nun analisti Kazuhiko Saito, "Bakır Çin'in büyümesinin yavaşladığı endişelerinden baskı gördü," diye görüş bildirdi.

Mayıs vadeli kontrat New York merkezli Comex'te yüzde 0.8 düşüşle pound başına 3.246 dolara indi. Mayıs vadeli metal Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda yüzde 0.6 kayıpla ton başına 50,390 yuandan (8,282 dolar) işlem gördü.

LME'de alüminyum, çinko, kalay, nikel ve kurşun da güç kaybetti.