Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgal tehdidinin, Soğuk Savaş'tan bu yana en ciddi jeopolitik soruna neden olarak, güvenli varlık talebini artırmasıyla yen, 16 önemli paranın tamamı karşısında güçlendi.

Putin'in Kırım'a Rus askerlerini yerleştirmek için Parlamento'nun izinini almasının ardından Japon yeni, dolar karşısında 1 ayın en yüksek düzeyine tırmandı. Rusya rublesi rekor düşüğe gerilerken, euro, İsviçre frankı karşısında 5. gününde de değer kaybetti. Güney Kore wonu, Kuzey Kore'nin 2 kez kısa menzilli füze atması sonrasında 1 haftanın en düşük düzeyine geriledi.

Kuzey Kore haberlerinin, yenin Ukrayna ile başlayan kazançlarını artırdığına dikkat çeken Mizuho Securities Co.'nun baş Döviz stratejisti Kengo Suzuki, "Döviz piyasalarında risk duyarlılığı artıyor" dedi.

Yen, dolar karşısında 101.26 düzeyinden 6 Şubat'tan bu yana en yükseğini görmesinin ardından Londra saati ile 7:23 itibariyle yüzde 0.5 yukarıda 101.34'ten işlem görüyor. Yen, euroya karşı yüzde 0.6 güçlenerek 139.69 düzeyine yükseldi. Euro, dolara karşı yüzde 0.1 zayıflayarak 1.3785 seviyesine indi.

İsviçre frankı yüzde 0.2 değerlenerek euro karşısında 1.2124'e çıkarken, dolar karşısında da yüzde 0.1 primlenerek 87.94 centimeden işlem gördü.

Rus askerleir Kırım Özerk Bölgesi'ni işgal ederken, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry bugün Ukrayna liderleri ile görüşmek üzere Kiev'e gidiyor. ABD Başkanı Barack Obama dün uluslararası liderler ile görüşerek, Ukrayna için bir yardım yolu aradı. Ukrayna haftasonu işgalin "savaş nedeni" olacağını söylemişti.