Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Türk Nefroloji Derneği Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, "13 Mart Dünya Böbrek Günü" nedeniyle bir basın toplantısı düzenledi. Dünyada her 10 kişiden birinin kronik börek hastası olduğunu belirten Süleymanlar, Türkiye'de ise her 7 kişiden birinin böbrek hastası olduğunu söyledi. Kronik böbrek hastalığının çok sinsi bir hastalık olduğunu kaydeden Prof. Dr. Süleymanlar, hastaların yüzde 98'inin hastalığının farkında olmadığını söyledi.

YÜZDE 65-70'İNİ ŞEKER VE TANSİYON HASTASI

Böbrek hastalığının erken dönemlerde genellikle belirti vermediğini anlatan Gültekin Süleymanlar şunları söyledi: "Erken evrelerde belirti vermediğinden birçok hastaya zamanında tanı konulamaz. Teşhis edilemeyen kronik böbrek hastalığı ilerleyen dönemlerde böbrek işlevinin bozulmasına ve böbrek yetmezliği gelişmesine neden olur. Böbrek hastalarında kalp damar hastalıklarına bağlı ölüm riski genel toplumdan 30 kat daha yüksektir. Hastaların yüzde 65-70'ini şeker ve tansiyon hastaları oluşturur."

ERKEN TEŞHİSLE ENGELLENEBİLİR

Kronik böbrek hastalığının erken dönemde teşhis edilmesiyle hastalığın ilerlemesinin durdurulabileceğini vurgulayan Dernek Başkanı Süleymanlar şu bilgileri verdi: "Hastalık erken dönemde tespit edilirse uygun tedaviyle engellenebilir veya yavaşlatılabilir. Böylece yüksek ölüm riski azalabilir. Hastalığın tedavisi diyet ve bazı ilaçlardan oluşur. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa yararı o kadar fazla olur. Hastalığın teşhisi ise oldukça kolay ve ucuzdur. Kanda kreatinin ve idrarda protein ölçümü büyük oranda tanı konulmasını sağlar."

BÖBREK DE İNSAN GİBİ YAŞLANIYOR

Kronik böbrek hastalığına yakalanma riski olan kişiler hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Süleymanlar, "Diyabet, tansiyon, kalp hastaları, ailesinde böbrek hastası olanlar, aşırı kilolular, sigara içenler ve 50 yaşından büyük olanlar risk grubundadır. Böbrek de tıpkı insanlar gibi yaşlanır. 55-75 yaş grubundaki kişilerin yüzde 25-30'unda, 75 yaşın üzerindeki kişilerin ise yarısında kronik böbrek hastalığı mevcuttur. 40 yaşından sonra böbreğin süzme işlevi her yıl yüzde 1 azalır. Bu nedenle 50 yaşından büyük olanlar yılda bir kez böbreklerini kontrol ettirmeleri gerekir" diye konuştu.

NORMALİNDEN 3 KAT FAZLA TUZ TÜKETİYORUZ

Kronik böbrek hastalığının nedenlerinden birinin de fazla tuz tüketimi olduğunun altını çizen Süleymanlar şunları söyledi: "Sağlıklı bir yaşam için günde 5 gram tuz alınması yeterlidir. Oysa toplumumuzda günlük tuz tüketimi bunun 3 katıdır. Eskiden 18 gramdı, son yapılan düzenlemelerle bu oran 14'e indi. Aşırı tuz tüketimi böbrek hastalıklarının yanı sıra hipertansiyon, kalp hastalıkları ve inmeye de neden olur. Tuz tüketiminin düşürülmesi bu hastalıkları bağlı ölümleri yüzde 20 oranında azaltabilir."

12 YILDA 21 BİN BÖBREK NAKLİ YAPILDI

Toplantıda böbrek nakilleri hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Süleymanlar, Türkiye'de 12 yılda 21 bin böbrek nakli yapıldığını söyledi. Yılda 3 bin civarında böbrek nakli gerçekleştirildiğini anlatan Süleymanlar, "Bu nakillerin sadece yüzde 21'i kadavradan yapılıyor. Bu oranın mutlaka yükseltilmesi gerekiyor. Diyalize giren hasta sayısı ise 62 bin civarında. Ülkemizde sağlık bütçesinin yüzde 5'i diyaliz ve böbrek nakli tedavilerinde kullanılıyor" dedi.

HASTALIKTAN KORUNMAK İÇİN ALTIN KURALLAR

Nefroloji Derneği Başkanı Süleymanlar, böbrek hastalıklarından korunmak için ise şu önerilerde bulundu: "Düzenli egzersiz yapın, sağlıklı beslenin ve vücut ağırlığınızı koruyun, tuzu azaltın, yeterli sıvı alın, sigara içmeyin, ağrı kesici ilaçlardan kaçının, kan basıncınızı ve kan şekerinizi düzenli olarak ölçtürün, risk grubunda iseniz, böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettirin, gereksiz ağrı kesici kullanmayın ve çok fazla kahve tüketmeyin."