Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

G-7 liderleri, Kırım'da yapılacak referandumu tanımayacaklarını bildirerek, Rusya'ya Kırım bölgesinin statüsüne dair referandumu destekleme eylemlerini durdurma çağrısında bulundu. G-7 açıklamasında, Rusya’nın aksi haldeki adımlarına hem tek tek hem de toplu girişimlerde bulunulacağı belirtildi.

ABD Başkanı Barack  Obama da Beyaz Saray'daki Oval Ofis'te Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk ile görüştü.

Ukrayna'nın şu anda karşısındaki en büyük zorluğun, egemenliği ve toprak bütünlüğüne yönelik tehdit olduğunu belirten Obama, Rusya'nın oradaki üssünün dışına çıkarak Kırım'a baskınını uluslararası kanunların ve Rusya'nın imzaladığı anlaşmaların ihlali olarak değerlendirdiklerini hatırlattı.

Obama, "Egemenlik ve toprak bütünlüğünün korunması noktasında Ukrayna'nın ve Ukrayna halkının yanında duracağımızı açıkça belirttik" dedi.

Başkan Obama "Kırım'daki referandumu reddediyoruz, bunun meşruluğunu reddediyoruz, Ukrayna anayasasına aykırıdır" vurgusu yaptı.

Obama, Rusya'nın müdahalesine finansal ve ekonomik neticeler uygulamak için altyapıyı şimdiden kurduklarını ama güçlü tercihlerinin konuyu diplomatik yollardan çözmek olduğunu söyledi.

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk da "Putin'in ilk planı Kırım'ın yönetimini ele almak ancak o daha da ileri gidebilir. Başkent Kiev dahil, tüm Ukrayna'yı nasıl ele geçirebileceğine dair kesinlikle diğer planları var" dedi.

Yatsenyuk, Rusya'nın Kırım'daki askeri birliklerini geri çekmesi gerektiğini vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Ukrayna'daki krizi ele almak üzere Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yarın Londra'da bir görüşme yapacağını belirterek, bu görüşmede Rus tarafına ''belirli seçenekler'' sunacaklarını ve Rusya'nın ''yanlış seçimler yapması halinde işlerin hızla çirkinleşeceğini'' açıkladı.