Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Japonya'daki sendikalar, Başbakan Shinzo Abe'nin, dünyanın en büyük 3. ekonomisinin büyümesini sürdürülebilir temellere oturtulması için şirketlere ücret artışı çağrısı yapmasıyla, son yılların en yüksek ücret artışını aldıklarını söyledi.

Japon Ticaret Birliği Konfederasyonu, 43 sendika grubu arasındaki ücret görüşmeleri üzerine, şirketlerin önümüzdeki yıl ücretlere ayda 1,950 yen (19 dolar) zam yapmayı kabul ettiklerini söyledi. Ülkenin en büyüğü olan sendika, artışın, en azından bu yüzyılın kazanılmış en büyük ücret zammı olduğunu söyledi.

Abe, bir süredir rekor düzeyde kâr elde etmeye hazırlanan Toyota Motor Corp.'tan Nippon Paper'a kadar, ülkenin deflasyondan kurtulma politikalarından yararlanmış birçok şirketine ücret artırmaları çağrısında bulunuyordu. Ancak bahsedilen ücret artışı, enflasyon tahminine yetişebilecek düzeyde değil ve yaklaşan satış vergisi artışının çok altında; bu da Abe'nin ekonomik büyümeyi desteklemelerini istediği işçilerin, ekonominin gerisinde kalacağı anlamına geliyor.

Öte yandan artışın ülkeyi deflasyondan çıkarmaya yetecek düzeyde olmadığını söyleyen Tokyo'dali NLI Research Institute'ün ekonomi araltırmaları direktörü Taro Saito, "Fiyat artışları ve yaklaşan vergi artışı göz önünde bulundurulduğunda, taban maaşlar aslında bu yıl reel bazda düşüyor" dedi.

Abe, deflasyonu sonlandırma ve Japon ekonomisini sürdürülebilir bir büyüme yoluna oturtmaya yönelik çabalalrın, "kurumsal kârlılık ve ücretler" arasındaki eksik köprünün kurulmasına bağlı olduğunu söyledi.