Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yavaşlama endişelerinin tırmandığı Çin'de sanayi üretimi, perakende satışlar ve sabit getirili varlık yatırımlarının beklentinin altında artış kaydetmesi üzerine Asya Borsaları kazançlarını azaltırken, Hong Kong ve Tokyo borsası satışa geçti. Yen ve altın değerlenirken, bakır düşüş kaydetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saatiyle 15:34 itibariyle yüzde 0.2 yukarıda seyrediyor. Endeks 4 Şubat'tan bu yanaki en sert düşüşünü kaydetmesinin ardından kazançlarını azalttı. Çin'den gelen verilerin ardından Hang Seng Endeksi yüzde 0.5 düştü ve yen, dolar karşısında yüzde 0.2 güçlendi. Avustralya doları, istihdam artışı üzerine kazançlarını azalttı. bakıt yüzde 0.4 düştü ve altın da 6 ayın en yükseğine yakın seyretti. Standard&Poor's 500 Endeks vadelileri yükseldi.

Ulusal İstatistik Bürosu'nun verilerine göre fabrika üretimi Ocak-Şubat aylarında yıllık bazda yüzde 8.6 artarak, yüzde 9.5 beklentisinin altında kalarak, küresel hisseler ve sanayi metallerde sert satışlara neden olan yavaşlama korkularını canlandırdı. Çin Başbakanı Li Keqiang,  "Sistemik ya da bölgesel finansal riskler olmadığından emin olmak için takibi güçlendirmeliyiz" diyerek, istikrarlı bir büyüme ortamı sağlanması gerektiğini belirtti. Rusya'nın Kırım'daki varlığı buğdayı dün boğa piyasasına soktu.

Çin'in artı bölgede olduğunu ancak şu anda net bir şekilde belirsizliğin olduğunu ve bunun artacağını söyleyen IG Ltd.'ın baş piyasa stratejistlerinden Chris Weston, "Trend aşağı yönlü. Ukrayna izlenmesi gereken bir bölge ve bu piyasaların kırılgan olduğunu düşünüyorum" dedi.