Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Verilerin beklentinin altında kaldığı Çin'de Başbakan Li Keqiang, ne kadar yavaşlamanın tolere edileceğine değinmeden, bu yılki yüzde 7.5 büyüme hedefinde bir miktar esneklik olduğunu söyledi.

"GSYH büyüme hedefinin yüzde 7.5 dolaylarında olduğu" söylendiğinde, "dolayları" ifadesinin bir miktar esneklik anlamına geldiğini dile getiren Li, Pekin'de yaptığı basın açıklamasında, hükümetin temel endişelerinin istihdam ve geçim konularında olduğunu söyledi ve "Biraz yukarısı ya da biraz aşağısı, o noktada biraz toleransımız var" dedi.

Li, ihracatın Şubat'ta 2009' dan bu yana en sert düşüşünü kaydetmesi ve fabrika çıkış fiyatları deflasyonunun derinleşmesinin ardından bir yandan daha sert bir yavaşlamayı önlemeye çalışırken, diğer yandan borçları ve kirliği kontrol altına almaya çalışıyor.

Pekin hükümeti geçtiğimiz hafta istihdamı korumak ve güveni desteklemek için 2013'te yüzde 7.7 büyümenin ardından 2014 için de yüzde 7.5 büyüme hedefini korudu. Ülkede enflasyon ve para arzı hedefleri değişmedi ve bütçe açığı/GSYH oranının geçtiğimiz yılki gibi olacağı öngörüldü.

Ulusal Halk Kongresi'nin yıllık toplantısında konuşan Li, "Büyümeyi hedefini yüzde 7.5 olarak belirledik çünkü istihdamı garantilemeyi, insanlara yardımcı olmayı ve ehir ve kırsaldaki gelirleri artırmayı düşünüyoruz" dedi.