Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ukrayna ve Rusya arasındaki tansiyonun artmasının güvenli varlık talebini arttırmasıyla altın yaklaşık 6 ayın zirvesine yükseldi. Fiyatlar Ağustos 2011'den beri en iyi haftalık kazanç serisine doğru ilerliyor.

Spot külçe altın kontratı yüzde 0.6 kadar artışla 19 Eylül'den beri en yüksek seviye olan ons başına 1,374.69 dolara çıktı. Altın Singapur saatiyle 13:04'te 1,373.39 dolardan işlem gördü.

Altın Çin'de büyümenin yavaşladığı endişeleri ve Ukrayna ile bu sene yüzde 14 güçlendi. Kırım, Rusya'ya bağlanmasına yol açacak 16 Mart tarihli referanduma hazırlanıyor. Barack Obama dün Başbakan Arseniy Yatsenyuk ile görüştü ve ABD'nin Ukrayna'ya milli egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumak için destek verdiğini açıkladı.

"Altın, Ukrayna'daki durum belirsizliğini koruduğu sürece destek bulacak," diyen Guangzhou merkezli Natixis Commodity Markets Ltd.'nin analisti Zhu Siquan, "Teknik olarak, altın biraz aşırı alınmış gözükmeye başladı.

Ukrayna'daki olaylar Rusya ve Batılı devletler arasında Soğuk Savaş'tan bu yana en büyük gerilim oldu. ABD Başkanı Obama ve müttefikleri yaptırım tehditlerini arttırmaya başkadı. Konuyla ilgili bilgi sahibi 4 kişiye göre, Rusya'daki hükümet yetkilileri ve iş adamları İran'a uygulanan yaptırımlara benzer ticari ambargoya karşı hazırlık yapma sürecindeler.

Askeri yığılma

Ukrayna'nın Rusya'nın sınıra asker yığdığını açıklamasından sonra altın dün yüzde 1.3 arttı. Kırım Özerk Bölgesi'nin Başbakanı Sergey Aksenov, eğer seçmenler ayrılma kararı verirse iki ay içinde Rusya ile birleşilebileceğini açıkladı.

Krizi bitirmek için diplomatik çabalar bugün de sürüyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Rus meslektaşı Sergei Lavrov ile Londra'da buluşmaya hazırlanırken, Yatsenyuk Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde konuşma yapacak.

ABD'de bugün açıklanacak olan ve ekonominin yüzde 70'ine tekabül eden perakende satışların Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0.2 yükselmesi bekleniyor.

Vadeliler yükselişte

Nisan vadeli altın kontratı yüzde 0.3 kadar tırmanarak New York merkezli Comex'te 19 Eylül'den beri en yüksek seviye olan ons başına 1,374.90 doları buldu ve 1,373.10 dolar olarak kaydedildi.

Spot gümüş kontratı yüzde 0.8 kadar yükselişle ons başına 21.469 doları gördü ve 21.3885 dolardan işlem gördü. Platin dünkü 1,475.50'den bugün 1,474.88 dolar olurken, paladyum 776.08 dolardan 775.85 dolara indi.