BOJ ek teşvik baskısı altında
-
Yenin arz ettiği deflasyon tehdidi, BOJ üzerindeki ek teşvik baskısını arttırabilir
BNP Paribas SA'ya göre, Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, diğer gelişmiş ülkelerden rekor seviyedeki teşviği daha da arttırma baskısı görebilir çünkü para birimi küresel ekonomik büyümeyi etkileyebilir.
Bloomberg'in hazırladığı verilerde, 10 büyük ekonominin ortalama enflasyon oranı son 3 senede iniş gösterdi. Bu endeks 10 yılı aşkın deflasyonu tersine çeviren ve şu anda 2008'den beri en güçlü tüketici fiyatı artışı kaydeden Japonya'yı içine almıyor. Bloomberg verilerine göre, Japonya Merkez Bankası parasal tabanı yıllık 60-70 trilyon yen (584 milyar dolar) arttırmasıyla, yenin büyük para birimleri karşısındaki efektif döviz kuru Ocak ayında 5 yılın en düşüğüne geriledi.
Bloomberg anketine katılan 34 analistin arasında BOJ'un bu sene teşviği arttırmayacağını savunan 4 analistten biri olan Tokyo merkezli BNP'nin şef Japonya ekonomisti Ryutaro Kono, "Yenin zayıflamasına sebep olacak olan Japonya'nın teşvik programı bazı Batılı devletler tarafından, bu ülkelerde enflasyonun yavaşlamasından dolayı tepki görebilir," şeklinde görüş bildirdi.
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi 6 Mart'ta faizi rekor düşük seviye olan yüzde 0.25'te tuttu ve eurodaki artışın, Euro Bölgesi'nde bankanın yüzde 2'lik hedefinin altında olan enflasyonu yavaşlatacağından dolayı endişe doğurduğunun sinyallerini verdi. Büyük para birimleri arasında ABD, Kanada, Avustralya, Yeni Zellanda dolarları, İskandinav para birimleri, İsviçre frankı, İngiliz sterlini ve euro bulunuyor.