Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu IMF, yayımladığı raporda ülkeleri gelir dağılımında artan adaletsizliğine karşı uyararak, birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomininin artan gelir adaletsizliğiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Rapora göre, gelir adaletsizliğini yeniden dağıtım politikalarıyla dengelemek mümkün. Bu politikaların başında vergiler ve sosyal programlar geliyor.

IMF önerilerinde emlak vergilerinde düzenleme, gelir düzeyi yüksek olanlardan daha yüksek oranda vergi alınması öne çıkarken,  raporda artan gelir eşitsizliğinin küresel ekonomik büyüme üzerinde baskı yapabileceğine da dikkat çekiliyor.

IMF Başkanı Christine Lagarde, ayrıca toplumsal huzurluklarının nedenlerinden birinin de gelir adaletsizliği olduğunun altını çizerek, gelir eşitsizliğinin "dışlanma ve yeteneklerin harcanması" gibi tehditler arz ettiğine bir kez daha değindi.

Lagarde, geçen ay yaptığı konuşmada gelir dağılımındaki adaletsizliğin 'öldürücü" etkileri olabileceğini belirtmiş ve vergi yükünde dengeli dağılımın bu sorunla başa çıkmak için önemli olduğunu söylemişti.