Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisseleri, en az dört yatırım bankasının bölgenin en büyük ekonomisi için büyüme beklentilerini düşürmesiyle Çin endeksi ile birlikte düşüş yaşadı. Japonya'nın Topix Endeksi, yenin Mayıs'tan bu yana en uzun kazanç serisine ilerlemesiyle geri adım attı.

Satışlarının yüzde 29'unu Çin'de gerçekleştiren madencilik şirketi BHP Billiton Ltd. Sidney'de yüzde 2 geriledi. En büyük pazarı Kuzey Amerika olan Toyota Motor Corp., Tokyo'da yüzde 3 düştü. Olam International Ltd. yüzde 11 yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 2 gerilemeyle Hong Kong saatiyle 14:30'da 133.80 puana inerek, bu haftanın kaybını yüzde 3.8'e genişletti. Çin'i en büyük ticari ortağı gören Avustralya'daki gösterge endeks yüzde 1.5 düşüş kaydetti. Japonya'nın Topix Endeksi, yenin 5. gününde de güçlenmesiyle yüzde 3.2 kayıp yaşadı.

"Çin'in büyümesi yavaşlamaya başadı ve şirket karları hayal kırıklığı yaratmaya devam ediyor," diyen Hong Kong merkezli Capital Partners'ın küresel stratejisti Mikio Kumada, "Gelecekteki karlılıkla ilgili ciddi endişeler var," diye ekledi.

UBS AG, Bank of America Corp ve JPMorgan Chase & Co., bu haftaki kötü verilerin ülkenin 2014 için yüzde 7.5'lik büyüme hedefini tutturamayacağını düşündürmesiyle Çin büyümesi için beklentilerini düşürdüler.