Piyasalar Kırım referandumu ve Çin'i fiyatlıyor
-
Kırım'daki tartışmalı referandumun ardından Asya borsaları sert düşüş kaydederken, CDS'ler ve buğday tırmandı
Ukrayna'nın güneyindeki Kırım'da pazar günü yapılan tartışmalı referandumun ardından Rus hisseleri buğdayla yükselirken, Asya borsaları 2012'den buyana en sert düşüşünü kaydetti. Çin borsası, hükümetin yuanın işlem bandını genişletmesinin ardından para biriminin değer kaybetmesi üzerine yükseldi
MSCI Asya Pasifik Endeksi, Japon hisselerinin öncülüğünde Tokyo saati ile 15:27 itibariyle yüzde 0.3 aşağıda seyrediyor. Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri büyük bir değişiklik kaydetmedi. Rusya'nın Micex Endkesi 2010'dan bu yana en düşük seviyesini kaydetmesinin ardından tırmandı; ruble ise değer kaybetti. Yuan, dolar karşısında 6.1708 düzeyinden bu yılın en düşüğüne gerilerken, Hong Kong'ta işlem gören Çin hisseleri yüzde 0.2 primlendi. Çin'in en büyük internet şirketi Tencent Holdings Ltd., e-ticaret sitesi Alibaba Group Holding Ltd.'ın ABD kotasyonunda bir işe başlamasının ardından yüzde 3 değer kaybetti. Endonezya rupisi Ekim'den bu yana en büyük sıçramasını kaydetti.
Rusya'nın Kırım tutumuna ve Çin'in yavaşlayan ekonomisine ilişkin endişelerin etkisiyle küresel hisselerden 1.4 trilyon dolar silindi. Referandumun öncü sonuçları, Kırım'daki seçmenlerin yüzde 95'inin, dünyanın en büyük 6. buğday ihracatçısı Ukrayna'dan ayrılarak, Rusya'ya katılmayı seçtiğini gösteriyor. ABD ve Avrupa Birliği, referandumun gayrimeşru olduğunu söylüyor. Pekin hükümeti piyasalara daha fazla söz hakkı tanınmasını desteklemesinin etkisiyle, Çin merkez bankası yuanın işlem bandını ikiye katladı.
Yatırımcıların Çin konusunda endişeli olduğunu söyleyen JPMorgan Chase&Co.'nun baş Asya ve gelişen piyasalar stratejisti Adrian Mowat, "Bu belirsizliği artırıyor. Kırım'da olanlarla da birleşince, bu hafta piyasalar için zor geçecek" dedi.