Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Kırım Yarımadası'nın güneybatısında bulunan ve özel statüsü ile doğrudan merkez yönetimine bağlı Sivastopol Kent Meclisi, geçici başkan Aleksey Çaliy'e kentin Rusya'ya bağlanmasına ilişkin anlaşmayı imzalama yetkisi verirken, Rusya yönetimine ise Sivastopol'ün Rusya'ya federal statüye sahip bir şehir olarak bağlanmasını teklif etti.

Sivastopol Belediye Meclisi'nin olağanüstü toplantısında, belediye meclisi adının özel statülü Sivastopol Yasama Meclisi olarak değiştirilmesi kararlaştırılırken, söz konusu kararın, dün yapılan referandum sonucuna göre alındığı bildirildi. Sivastopol meclisi, ayrıca geçici olarak belediye başkanı görevini üstlenen Aleksey Çaliy'e, kentin Rusya'ya bağlanmasına ilişkin anlaşmayı imzalama yetkisi verirken, meclis üyeleri, Sivastopol'un federal statüye sahip bir şehir olarak Rusya'ya bağlanmasını teklif etti.

Bu arada, Ukrayna'da özel statüsü bulunan ve dün Kırım ile Rusya'ya bağlanmaya ilişkin referandum yapılan Sivastopol Belediye Meclisi, referandum sonuçlarını açıkladı. Sivastopol Belediye Seçim Komisyonu Başkanı Valeriy Medvedyev, yaptığı açıklamada, şehirdeki 306 bin 258 kayıtlı seçmenin 274 bin 101'inin dün yapılan referandumda oy kullandığını kaydederek, 262 bin 41 kişinin Rusya'ya katılma yönünde, 9 bin 250 kişinin ise şehrin Ukrayna'nın bir parçası olarak kalması için oy verdiğini belirtti.

Kırım Yarımadası'nın güneybatısında bulunan ve Rusya'nın Karadeniz Donanması'nın konuşlandırıldığı ve özel statüsü ile doğrudan ülkenin merkez yönetimine bağlı Sivastopol kent meclisinin 6 Mart'taki olağanüstü toplantısında, Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu'nun Rusya'ya bağlanmaya ilişkin 16 Mart'ta yapılacak referandum kararının desteklenmesi ve Sivastopol'ün da bu referanduma katılması kararlaştırılmıştı.

Daha önce Rusya, ardından da Ukrayna bünyesinde sahip olduğu özel şehir statüsü ile direkt merkezi yönetime bağlı olan Sivastopol'ün, benzersiz coğrafi konumu sayesinde stratejik bir liman özelliğine sahip olması nedeniyle eski SSCB'nin dağılmasından sonra da Rusya, bu kentte Karadeniz Donanması'nı bulundurma konusunda Ukrayna ile anlaşmıştı. Nüfusunun önemli bir kısmını Rus toplumunun oluşturduğu Sivastopol, aynı zamanda Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na da ev sahipliği yapıyor.

AA