Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde dün yapılan referandumda Rusya'yla birleşme kararı çıkarken NATO, Ukrayna ile askeri işbirliğini güçlendirme taahhüdünde bulundu.

Ukrayna'nın geçiş hükümeti Dışişleri Bakanı Andriy Deşçitsa'yı kabul eden NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, yaptığı yazılı açıkılamada, "Kırım'daki "sözde" referandumun Ukrayna anayasasını ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve krize barışçıl ve siyasi çözüm bulunmasına yönelik uluslararası çabaları tehlikeye attığını" belirtti.

"İttifakın Ukrayna'nın egemenliğine ve bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne ve sınırlarının ihlal edilemezliği ilkesine güçlü desteğini teyit eden" Rasmussen, NATO-Ukrayna Komisyonu bünyesinde işbirliğini geliştirme kararlılığını vurguladı.

Rasmussen, bu kapsamda Ukrayna ile siyasi ve askeri temasların artırılacağını, Ukrayna ordusunun kapasitesinin güçlendirilmesine yönelik çabaların yoğunlaştırılacağını, ortak tatbikat ve eğitimlerin sıklaştırılacağını ve Ukrayna'nın NATO çokuluslu savunma projelerine katılabilmesine yönelik çalışmaların yoğunlaştırılacağını ifade etti.

AA